ZILELE MAGHIARE 2014 Poetul Mircea Dinescu va găti și va povesti cu clujenii vineri, în curtea Casei TIFF. Proiectul “Szimfonik live”, prezentat în premieră în România, în care Orchestra simfonică a Radio Ungaria va concerta alături de cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din țara vecină se va desfășura tot vineri, de la ora 20, în Piața Unirii.

Mircea Dinescu va fi protagonistul evenimentului “Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul”, care va avea loc vineri de la ora 17, în Curtea Casei TIFF, în cadrul căruia clujenii vor putea gusta din bunătățile gătite de el, cunoscut ca un pasionat de gastronomie și îl vor putea asuclta. Poetul îl va avea ca partener de “joacă” pe Markus Barbarossa, cunoscut lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi și muzician.

Poetul Mircea Dinescu va participa sâmbătă, de la ora 15, la un alt eveniment în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din 2014, o degustare de vinuri , în holul Casei Universitarilor.

Simfonik live, în premieră în România și la Cluj

Proiectul “Szimfonik Live”, în cadrul căruia Orchestra simfonică a Radio Ungaria va concerta, vineri, de la ora 20, în Piața Unirii, alături de cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din această țară, ajunge în premieră la Cluj și în România, fiind de altfel pentru prima dată când este prezentat în afara Budapestei.

Alături de Orchestră vor urca pe scenă Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven și Irie Maffia.

“Szimfonik Live” își are originea în programul “Szimfonik”, lansat de Radioul Petőfi, unul din cele trei canale publice în limba maghiară ale Radio-ului național, în cadrul a avut loc o primă colaborare între o orchestră simfonică și o formație rock.

Astfel a luat naștere varianta simfonică a unei binecunoscute melodii maghiare, “Ez a szerelem a formației Heaven Street Seven”. Ulterior programul s-a dezvoltat ;i a a fost redenumit “Szimfonik Live”.

La concertul organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, veți putea asculta și melodii a căror variantă simfonică va
fi prezentată în prima audiție. Piesele au fost orchestrate de către dirijorii și compozitorii Megyesi Ádám, Subicz Gábor și Balogh Sándor. Orchestra Simfonică a Radio Budapesta este condusă de dirijorul Balogh Sándor”, au precizat reprezentanții Zilelor Culturale Maghiare.

ZILELE MAGHIARE 2014 Alte evenimente organizate vineri

Între evenimentele care vor mai avea loc vineri în cadrul Zilelor Culturale Maghiare se numără:

ZILELE MAGHIARE 2014

Între orele 10 – 19 – Vizită în turnul bisericii Sfântul Mihail, din Piața Unirii

14 – Vizită ghidată la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai. Istoria Universității, Primul Război Mondial. Ghidaj în limba maghiară. Ghid: Lukacs Jozsef

15 – Înfrățirea Cluj – Pecs, din perspectiva candidaturii Clujului la titul de Capitală Culturală Europeană. Participă primarul orașului Pecs, Pava Zsolt, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Ana Horvath, directorul executiv al asociației Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroșanu. Loc: aula Universității Sapientia

12 -13 Dans pe strada Mihail Kogălniceanu. Ansamblurile folclorice participante la Festivalul de Dans Popular de ziua Sf. Ștefan

13-14 Dans în Piața Unirii. Ansamblurile folclorice participante la Festivalul de Dans Popular de ziua Sf. Ștefan

17 – “De ce atâtea religii?” Dezbatere moderată de Szasz Attila. Loc: sediul Fundației Karoly Gaspar.

18 – Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia văzut din Cluj. Dezbatere

18.30 “Ardealul este al ardelenilor”. Masă rotundă. Loc: Hotel Continental

18.30 Concert Bródy János. Loc: Strada Kogălniceanu

23 – Casă de dans și cârciumă folk. Loc: Fundația Heltai Gaspar

23 After party: Mega electric party în patru săli: pop-rock (DJ ZOZO), hituri de club
(DJ HUNAY), karaoke (DJ MODEE), Seară de Chitară. Loc: Cafe Bulgakov

Ediția din 2014 a festivalului Zilele Culturale Maghiare din Cluj se desfășoară între 17 – 24 august la Cluj-Napoca.

Programul complet de la ZILELE MAGHIARE 2014 poate fi găsit în caietul program al festivalului.

http://www.voceatransilvaniei.ro/zilele-maghiare-2014-mircea-dinescu-gateste-la-cluj-si-simfonik-live-premiera-romania-programul-de-vineri/