ZILELE MAGHIARE 2014 Zeci de tablouri și instalații artistice, dintre care unele interactive, animă timp de o săptămână interiorul imobilului hotelului Continental din Cluj, în cadrul a două expoziții vernisate luni. Expozițiile fac parte dintr-un eveniment inaugurat cu un performance inedit care a avut loc în centrul Clujului.

Lucrările au fost realizate de artiști respectiv de studenți sau masteranzi la Arte, oferind un prilej de meditație pentru potențialul pe care l-ar avea imobilul dacă ar fi utilizat drept centru artistic, fie de către proprietar sau de către autoritățile locale printr-o eventuală achiziționare a clădirii.

Trei dintre lucrări, amplasate fiecare în câte o cameră:

ZILELE MAGHIARE 2014 Este de altfel și doleanța reprezentanților asociației Origo, care organizează în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) evenimentul “New York Casă plină” și “Mimesis o. Edition”, în cadrul cărora au și fost vernisate expozițiile amintite.

Dealtfel pe parcursul acestei săptămâni vizitatorii Clujului pot intra în hotelul Continental, să bea o cafea sau să viziteze pur și simplul imobilul, până la etajul doi.

“Via dolorosa” artistică

ZILELE MAGHIARE 2014 Evenimentele artistice amintite au fost inaugurate cu un perfvormance inedit, în care artista Kallo Angela a parcurs un itinerariu gândit ca o “Via dolorosa” artistică prin centrul Clujului.

Îmbrăcată în alb ea a plecat din fața hotelului Continental, cu două găleți metalice de vopsea roșie în mână, respectiv o pensulă. Traseul său a parcurs Piața Muzeului, Bulevardul Eroilor, strada Potaissa.

Ea a fost însoțită și de alți artiști, unul dintre ei preluând pe parcurs gălețile. În unele dintre popasuri ea a împărțit pâine celor așezați lângă ea, respectiv a servit dintr-un ulcior cu apă privitorii, gesturi realizate lent, punctând într-un fel valența lor simbolică.

La fântâna arteziană de pe Eroilor artisat chiar și-a spălat fața, ea fiind condusă în întreg itinerariul. Ajunsă din nou în fața hotelului Continental, aceasta a urcat la etajul I într-o încăpere parte a expoziției, unde a pictat parchetul cu vopseaua din găleți.

Pe pereți au fost postata mai multe lucrări de mici dimensiuni ale artistei, reliefând grafici anumite scene ce amintesc de Drumul Crucii și de Răstignirea lui Iisus.

Zeci de tablouri în interiorul Conti

În multe alte din încăperile de la etajele I și II din interiorul Conti vizitatorii pot vedea până duminică tablouri și instalații, ce contrastează sau se armonizează cu interioarele degradate ale camerelor.

Două dintre instalații se remarcă prin caracterul lor interactiv. Una dintre ele, care redă o imagine de la marginea unei păduri, cu sunete care pot părea puțin înspăimântătoare, permite privitorului să fluture mâna deasupra ecranului amplasat pe podea.

Cealaltă instalație, una de mai mici dimensiuni, constă în două seturi de ace dispuse într-o anumită formă, din care, luminându-le cu o lanternă, privitorul obține două cuvinte.

La vernisajul expozițiilor au participat numeroase persoane, curioase și de lucrări, dar și de cum arată interiorul hotelului, exploatat într-o manieră artistică.

http://www.voceatransilvaniei.ro/zeci-de-tablouri-dar-si-inlulstalatii-anime-in-aceste-zile-hotelul-continental-din-cluj/