Între 17-24 august , Clujul va fi plin de evenimente interesante cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Vor avea loc peste 500 de programe în cele 8 zile ale festivalului.

Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc, între altele, vernisaje expoziționale zilnice, tururi ghidate ale orașului (cu ghidaj în limba română), concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spectacole de teatru subtitrate în limba română la Teatrul Maghiar de Stat și un maraton al cineaștilor maghiari, între 18-23 augus, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme premiate, subtitrate în limba română sau engleză.

"Dincolo de tolerarea reciprocă, s-a mai făcut un pas important prin acest festival: acela de a împărtăși românilor din cultura maghiară și de ne aprecia reciproc valorile", a declarant, în cadrul conferinței de presă, Horváth Anna, viceprimarul Clujului.

Poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014. Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul", care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17:00 în curtea Casei TIFF.

Unul dintre evenimentele care vor coagula deopotrivă interesul comunității românești, cât și al celei maghiare este masa rotundă organizată de Asociația Clujul Comoară și intitulată "Înfrățirea Cluj-Pécs din perspectiva candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021"

Un alt eveniment de interes este concertul în Piața Unirii al Orchestrei Simfonice Radio din Ungaria, care va acompania câteva din cele mai cunoscute formații maghiare ale momentului, respectiv Péterfy Bori és a Love Band, Heaven Street Seven, Irie Maffia și Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO). Este pentru prima dată când Orchestra Simfonică Radio din Ungaria cântă în această formulă inedită în afara Budapestei.

Strada Potaissa va deveni, pentru câteva zile un sat medieval reconstituit în mod fidel, iar strada Mihail Kogălniceanu este "strada festivalului", iar acolo vor avea loc zilnic concerte, târguri meșteșugărești, demonstrații de dans şi multe altele. Pe parcursul festivalului, strada Emmanuel de Martonne va deveni strada vinului, mai mulți producători de profil urmând să expună aici.

Zilele Culturale Maghiare sunt la a cincea ediţie, iar festivalul reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori, dar şi un cadru propice pentru consolidarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/peste-500-de-evenimente-la-zilele-culturale-maghiare--129570.html