O dată pe an, în august, clujenii au ocazia să vadă orașul de sus, din turnul bisericii Sf. Mihail din punctul zero al Clujului. Tot atunci, presa le prezintă celor care nu reușesc să urce în turnul bisericii imagini cu spectaculoasa panoramă – dar astăzi actualdecluj.ro vă prezintă, în exclusivitate, cum se vede orașul nu din balconul turnului, ci din vârful acestuia, într-o zonă interzisă vizitatorilor.

Ca să ajungi în balconul turnului bisericii trebuie să urci nu mai puțin de 200 de trepte – proprietarii bisericii au făcut curățenie în turn, pentru Zilele Culturale Maghiare, când ca în fiecare an din ultimii patru își deschid porțile pentru vizitatori. Nu toate porțile, însă: periplul curioșilor se oprește după a 200-a treaptă, în camera clopotelor, de unde pot ieși pe balconul înalt ca să admire priveliștea orașului. Celor curioși să continue urcușul li se interzice aceasta pe motive de securitate – culoarul e întunecos și neluminat, scările sunt vechi și abrupte și, în plus, sunt pline de găinaț de porumbel – cum sunt de altfel și restul scărilor inferioare, care astăzi însă sunt curățate. actualdecluj.ro a urcat însă alte zeci de trepte până în vârful turnului, imediat sub cupolă, unde construcția a permis amplasarea a patru ferestruici pe cele patru laturi ale bisericii – între care doar una e accesibilă, cu trepte care duc până la gaura din zid. E cea dinspre piața Unirii, în vreme ce restul de trei sunt închise și inaccesibile.

Sunt ultimele trepte din lemn ale turnului – dar nu și ultimele scări: acestea continuă cu o scară aproape verticală până sus, în vârful turnului, sub celebra cruce despre care se spunea că ar fi din aur.

http://actualdecluj.ro/adevarata-priveliste-din-turn-cum-arata-clujul-din-varful-turnului-bisericii-sf-mihail/