Strada Kogălniceanu, care ar putea fi cândva transformată în zonă pietonală, e închisă zilele acestea traficului auto. S-au instalat aici o scenă, standuri cu ceasuri, căciuli, păpuși ori haine, căsuțe de lemn de unde se vând plăcinte, pe „ramura” Universității se gătește, iar pe străduța Em. De Martonne sunt căsuțe cu branduri de vinuri. Pentru Zilele Culturale Maghiare (17-24 august).
La început de week-end, vineri dimineața, pe „cea mai pietonalizabilă” stradă a orașului (cum o botezau arhitecții acum câteva luni cu ocazia unei dezbateri despre viitorul posibil al străzii), e ca într-un sătuc de vacanță. Ori ca la mall. Artera e bordată de tei și de standuri, are „magazinașe” cu haine, accesorii sau oferte turistice. Există zonă de „food-court”, unde se gătește și se stă la masă (pentrucei care vor să guste cu adevarat Zilele Maghiare). Există și locuri de joacă pentru copii. Se pictează, se dansează, se fac jonglerii. Câte o mașină mai reușește totuși să pătrundă pe strada interzisă (traficului auto).
Din alte standuri, clujenii sunt invitați la terme și hoteluri maghiare. „Dacă veniți cu pliantul de aici, mai primiți o reducere”, ești asigurat. Are un cort în zonă și Consulatul General al Ungariei. „Sunt cărți, jocuri și evenimente și în română, pentru cei care nu vorbesc limba maghiară”, spun reprezentanții consulatului.
Pe scena instalată în apropierea sediului Universității Babeș-Bolyai dansează ansambluri folclorice, ai căror membri apucaseră să ia înainte masa pe băncile instalate outdoor, pe pietonalul Kogălniceanu.
Strada Universității e “anticamera”-bucătărie, unde se gătesc fripturi, sunt expuse borcane gigantice de murături și tăvi cu bucăți de carne. O altă străduță adiacentă, Emmanuel de Martonne e “strada vinului”, cu mai multe căsuțe, unele închise în prima parte a zilei, ale unor producători de vinuri.
Discuțiile privind posibila pietonalizare au fost lansate de câțiva ani, iar la începutul anului trecut, administraţia locală şi reprezentanţii Ordinului Arhitecților din România au anunţat chiar intenţia de a pregăti un concurs de soluţii pentru reamenajarea şi pietonalizarea str. Kogălniceanu. Planul nu s-a concretizat în practică și nici nu are vreun calendar de lucru făcut public. În mai, reprezentanții filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România au lansat, chiar în stradă, o dezbatere privind viitorul zonei și posibilele variante de valorificare a spațiului. De la discuții au lipsit însă reprezentanții administrației publice. Cu toate acestea, strada Kogălniceanu se închide traficului auto temporar pentru diverse evenimente în cursul anului.