O stradă din Cluj-Napoca s-a transformat în acest weekend, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, într-un sat medieval reconstituit în mod fidel. Oamenii au ocazia să simtă pulsul atmosferei de odinioară şi să participe la diverse activităţi medievale.

Strada Potaissa s-a transformat în acest weekend, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, într-un sat medieval reconstituit în mod fidel. Evenimentul este sprijinit de o fundaţie care încearcă promovarea valorilor istorice

Fundaţia „Oskultúra" (Cultura straveche) din Ungaria, care a construit şi administrează un sat-muzeu medieval, are ca scop organizarea de programe pentru cunoaşterea pe scară largă a epocii Arpadiene timpurii prin „reconstrucţia modului de viaţă istoric" al acestei perioade, spun organizatorii.

Membrii organizaţiei au reconstituit o aşezare din secolul 10-11, s-au mutat în aceasta şi prin modul lor de viaţă prezintă existenţa cotidiană a unei cetăţi de comitat din vremea constituirii statului ungar.

Tema principală a instantaneului istoric prezentat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj este actualitatea încoronării lui Matia de Hunedoara, la aniversarea a 550 de ani de la acest eveniment. Pe strada mărginită de zidurile cetăţii Clujului vor fi construite decorurile şi accesoriile unei zile de sărbătoare şi de târg:

- tribuna din lemn ornamentată, acoperită cu prelată pentru spectatori, cu un teren pentru turniruri cavalereşti în faţa acesteia, patru căruţe de epocă cu prelate rabatabile

- standuri meşteşugăreşti, cu umbrare din pânză

- corturi cavalereşti

- lucrări de dulgherie: butoaie, bănci, laviţe, mese

- stindarde, lănci, scuturi şi alte decoraţii de epocă

- cuşca ruşinii, suspendată pe zidurile cetăţii, juguri de pedeapsă

- ţinte pentru tirul cu arbaleta/arcul, catapulta

Publicul interesat va putea participa timp de două zile, sâmbătă şi duminică, la activităţile unei zile medievale de sărbătoare/ de târg. Parcurgând strada Potaissa, vizitatorul va putea întâlni personaje, obiecte şi situaţii caracteristice epocii reprezentate:

- cavaleri şi războinici înarmaţi care se întrec de mai multe ori pe zi în turniruri pe terenul din faţa tribunei

- muzicanţi şi cântăreţi-lăutari vor interpreta melodii medievale şi populare (de trei ori pe zi)

- cei interesaţi pot participa la jocuri şi probe de îndemânare medievale

- se poate încerca tirul cu arbaleta şi cu arcul

- pot fi vizionate metodele de lucru în meseriile tradiţionale artizanale prin intermediul unor demonstraţii de lucru în direct, cu produse şi unelte fidele respectivei perioade istorice

- vizitatorii mai aventuroşi se pot fotografia în jug de pedeapsa/cuşca ruşinii, se pot îmbrăca în costumaţie de epoca

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/strada-din-cluj-transformata-in-sat-medieval-foto--129860.html