A cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare, din acest an, are un buget de un sfert de milion de euro și nu mai puțin de 101 sponsori. Organizatorii așteaptă și acum un record de spectatori la evenimentele din piața Unirii.
Asociația Clujul Comoară e cea care organizează festivalul – dar are parteneriate cu mai multe instituții și ONG-uri, astfel că doar din Ungaria atrage, în acest an, aproximativ 80.000 de euro. “Am pornit în 2010 fără profesionalism, eram amatori, acum începem să devenim o echipă cu mai multă rutină”, spune organizatorul Gergely Balazs. “Am avut dou[ scopuri la pornire: să realizăm un cadru pentru rcomunitatea maghiară, de 50.000 de oameni, o săptămână în care să putem sărbători împreună, să putem expune cultura maghiară, iar vizitatorii au apreciat ce am făcut. Am avut scopul de a clădi un pod între cele două etnii, mie mi se pare că am reușit”.
Viceprimarul din Cluj-Napoca, Anna Horvath, s-a implicat și ea în organizare și explică de ce evenimentele de la Zilele Maghiare și-au făcut deja o marcă din atragerea unui număr considerabil de mare de participanți, față de alte evenimente similare din oraș.”Eu de acum trei ani am constatat, la o nuntă la Brașov, la alt eveniment la Satu Mare, că se pregăteau cu câteva luni înainte să vină la zilele culturale maghiare. De la an la an tot mai multe familii, pentru că e cel mai mare eveniment de acest gen din Ardeal, pentru comunitatea maghiară e o ocazie, fiind și vară și vacanță, vin, se întâlnesc cu vechi prieteni. Și de la Egyer, din partea de est a Ungariei, vin la Cluj la acest eveniment. cred că a prins rădăcină în planificarea vacanțelor de vară ale multora”.
Gergely spune că organizatorii evenimentului au făcut un sondaj în toamna anului trecut, după ediția din 2013, și au aflat câteva concluzii surprinzătoare: “Am aflat că 98% dintre maghiarii din Cluj au auzit de Zilele Culturale Maghiare și 65% din maghiarii din Cluj au participat la cel puțin un eveniment din cadrul festivalului. E o cifră foarte mare, sunt 50.000 de maghiari în Cluj, 65% dintre ei înseamnă în jur de 30.000 de oameni. E o cifră foarte-foarte mare”, spune el.
Evenimentul include tururi ghidate în limba română și engleză la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și la Muzeul de Istorie al UBB și concerte clasice la Muzeul Etnografic, dar și Zilele Filmului Maghiar, la cinema Arta și la Casa Tranzit, subtitrate în engleză și română. La eveniment vine și primarul din Pecs, Paval Zsolt, care inaugurează festiv mormântul restaurat al fostului primar al Clujului, Constantin Buracu, decedat în 1995. Acesta a fost remarcat pentru discuțiile interetnice pe care le-a fondat.
http://actualdecluj.ro/ce-te-asteapta-la-zilele-maghiare-din-acest-an/