Cuvâtul "maraton" dobândeşte un alt înţeles, prin prisma organizării unei „curse muzicale" de lungă durată. Maratonul muzicii de orgă de la Biserica Sf. Mihail, care are loc duminică, oferă publicului interpertări ale unor mari clasici.

Evenimentul reînvie o tradiție clujeană de la începutul secolului XX și reuşeşte să trezească interesul unui public numeros. Timp de patru ore, cei prezenţi vor fi purtaţi prin diferite stiluri, de la renaştere, până în era moderă.

„La maratonul de orgă este organizat de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail sunt invitaţi diferiţi artişti clujeni ce interpretează creaţii din întregul repertoriu organistic, de la renascentism, până la muzică modernă cântate la orga noastră în biserică. Îi aşteptăm cu drag pe cei interesaţi să stea măcar pentru un timp să asculte sunetul deosebit al acestui instrument" spune Potyo Istvan , organistul principal al Catedralei Sf. Mihail Cluj.

Maratonul din acest an se deosebește printr-un eveniment deosebit: se va binecuvânta orga mică a bisericii, care a fost restaurată în întregime. Aceast proiect s-a putut realiza datorită donațiilor din anii precedenți cu sprijinul Parohiei romano-catolice Sf. Mihail și contribuția Fundației de caritate a Prințului Charles. Orga mică a fost construită în anul 1768, fiind în slujba comunității evanghelice din comuna Vărd (SB) mai bine de două secole. Sonoritatea și dispoziția registrelor, precum și ornamentele, executate în anul 1771 de "Pictor Weiss", sunt specifice barocului. Această orgă a fost cumpărată de către Parohia Sf. Mihail în anul 1991 și restaurată la momentul respectiv de maestrul Hermann Binder. Acastă orgă valoroasă a trecut prin lucrări de curățare, reintonare și acordaj, ca să redobândească strălucirea specifică a sonorității baroce.

Maratonul de orgă se desfăşoară în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, carea u loc între 17-24 august şi au ca scop prezentarea complexă a culturii maghiare şi familiarizarea clujenilor de etnie română cu aceasta.

Programul „maratoniştilor":

14:00 - 14:45 Pozsár Róbert
14:45 - 15:15 Boldizsár Katalin
15: 15 - 16:00 Potyó István
16:00 - 16:45 Miklós Noémi
16:45 - 17:30 Csengeri Kostyák Zsuzsa
17:30 - 18:00 Erich Türk (binecuvântarea instrumentului)

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/maratonul-de-orga-incheie-zilelor-culturale-maghiare--129797.html