ZILELE CULTURALE MAGHIARE Vernisajul expoziției “Omul şi peisajul”, a artistului de origine clujeană Kádár Tibor, programat sâmbătă, 16 august, de la ora 17, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este evenimentul central al “Zilei 0″ a ediției din 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC).

Weekendul 16-17 august programează și alte manifestări interesante în cadrul ZCMC (17-24 august), între acestea numărându-se concertul Ansamblului Național de Dans din Ungaria, respectiv concertul ceterașilor de la Palatca.

Maestru al artei contemporane din Transilvania

Artistul plastic Kádár Tibor s-a născut în 1946, la Cluj, a absolvit în 1971 Academia de Artă Ion Andreescu, în prezent UAD – Universitatea de Artă şi Design), avându-l ca mentor pe Péter Abrudán.

Artistul a debutat în 1980 (Galeria Korunk), iar unitatea sa conceptuală şi preferinţa pentru peisaje s-au păstrat de-a lungul celor trei decenii şi jumătate în care a fost confirmat drept unul dintre maeştrii picturii contemporane din Transilvania”, arată reprezentanții Zilelor Culturale Maghiare, într-o scurtă biografie a pictorului.

Plecat în 1988 la Budapesta artistul este stabilit în prezent în orașul Veszprém, din Ungaria. De-a lungul timpului predat la mai multe instituții de învățământ, din Cluj și Ungaria. Retras oficial din mediul academic în 2009, a continuat să mai țină totuși prelegeri la UAD Cluj până în 2011.

Este de asemenea membru în mai multe asociații ale artiștilor maghiari, respectiv membru și lider al Asociației de Artă din Veszprém.

Alte evenimente în “ziua 0″

“Ziua 0″ a ZCMC 2014, sâmbătă, 16 august, a mai inclus și drumeții în memoria lui Kos Karoly, pe trei trasee, la alegere, cu distanțe, de 10, 25 și 50 de kilometri.

De asemenea sâmbătă de la ora 19, în sala Ovary de la Casa Bocskai, va avea loc prezentarea

Ansamblul Național de Dans din Ungaria, la Gala de deschidere

Gala de deschidere a ediției 2014 a ZCMC, cea de-a cincea, va avea loc duminică, 17 august, de la ora 19, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC). În cadrul evenimentului va concerta Ansamblul Național de Dans din Ungaria.

Un eveniment interesant se anunță și Concertul ceterașilor de la Palatca, conduși de Florin Codoba, respectiv concertul ceterașilor de la Călata, conduși de Czilika Gyula, care vor avea loc începând cu ora 22.30 la hotelul Continental din centrul Clujului.

Excursie în Muzeul Etnografic și Coama Pădurii Hoia

Tot duminică, în prima zi oficială de festival, doritorii sunt așteptați la excursia EKE, pe o distanță de 8 km, între Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Coama Pădurii Hoia.

Între orele 10- 18, în cartierul Dâmbul Rotund, la intersecția străzilor Lombului și Gheorghe Sion, este organizată Ziua Hipică Maghiară, eveniment care include demonstrații de dresaj și echitație, spectacol hipic, tir cu arcula, dresaj canin, concurs de frumusețe și eleganță cabalină, dar și un concurs de gătit gulaș.

Lumea din perspectivă maghiară

Un alt eveniment de interes se anunță și expoziția “Lumea din perspectivă maghiară”, cu fotografii din Arhiva Agenției Naționale de Știri a Ungariei. duminică, de la ora 17, la Palatul Banffy – Muzeul de Artă. Vor fi prezenți Gazso L. Ferenc, directorul MTI, agenția națională de știri a Ungariei, Galambos Istvan, directorul adjunct MTVA, președintele Colegiului Kos Karoly a Fondului de Administrare Mass-Media.

http://www.voceatransilvaniei.ro/zilele-culturale-maghiare-vernisaj-al-unuia-din-maestrii-picturii-din-transilvania-ziua-0-festivalului-vezi-programul-din-weekend/