ZILELE MAGHIARE 2014 O lucrare provocatoare, înfățișând o cruce cu două piroane și o coroniță de spini, având deasupra inscipția “make a selfie”, a fost amplasată luni la prânz în fața hotelului Continental din centrul Clujului, în cadrul unui eveniment artistic menit să promoveze restaurarea clădirii simbol.

Lucrarea a fost una dintre cele câteva zeci reunite în incinta hotelului Continental, în cadrul evenimentului “Hotel New York Full House” și a micro-festivalului “Mimesis 0. Edition”, care își propune să adune câți mai mulți oameni aici.

ZILELE MAGHIARE 2014 După aproximativ două ore, în care trecătorii au privit mirați spre montajul respectiv, doi polițiști au sosit la fața locului solicitându-le organizatorilor să introducă lucrarea în interior deoarece evenimentul amplsarea lucrărilor în cadrul manifestării ar fi fost autorizate doar în interior.

Ne-au sunat de la Primărie, să venim să verificăm dacă este autorizație pentru a amplasa lucrarea afară, ceea ce nu au. E vorba și de temă, nu facem circ, suntem în centrul Clujului”, au precizat cei doi reprezentanți ai forțelor de ordine.

ZILELE MAGHIARE 2014 Artistul vizual care a realizat lucrarea, intitulată “Gargară” a dus-o înăuntru, aceasta fiind amplasată la baza scărilor ce duc spre cele două expoziții vernisate luni după-masă.

Critică la adresa media

Makkai Bence, cel care a relizat lucrarea a menționat că aceasta reprezintă o critică la adresa media, mai exact a vitezei excesive cu care conținuturi generate foarte rapid, inclusiv de utitlizatori, sunt promovate pe canale media fără o minimă analiză anterioară.

El a menționat că în acest mod se ajunge ca în spațiul mediatic să nu mai existe nicio stimă față de sacralitate.

Orice altă interpretare față de ceea ce v-am zis mai înainte este gargară (Gargară fiind titlul lucrării, n.red.). Nu e blasfemie, eu nu m-am pus în postura asta, să mă așes în lucrare pentru a-mi face selfie. Dar în două ore cam cinci persoane s-au așezat acolo. Eu într-un fel le-am ispitit, dar nu am făcut decât să preiau rolul media. Din păcate nici astfel de abordări artistice, care pot fi considerate mai șocante, sau mai agresive nu au efect, dar cineva trebuie să ridice din când în când mâna, în formă de protest”, a precizat artistul vizual.

Două expoziții, vernisate la etajele Conti

ZILELE MAGHIARE 2014 La cele două etaje ale hotelului Continental au fost vernisate două expoziții de artă, la primul etaj cu lucrări și instalații ale unor artiști deja lansați, iar în cea de-a doua cu lucrări ale unor tineri studenți sau proaspăt absoșlvenți de artă.

Mimesis. Edition 0 are ca temă “Violența și sacrul” și va include și o masă rotundă, marți de la ora 17, pe această temă.

Expozițiile sunt deschise până pe 24 august, fiind inclus în Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC).

Evenimentul a debutat cu un performance inedit, în care o artistă a parcurs un traseu prin centrul Clujului, cărând două găleți.

http://www.voceatransilvaniei.ro/zilele-maghiare-2014-lucrare-provocatoare-in-fata-unei-cladiri-simbol-din-centrul-clujului/