Peste 400 de evenimente vor fi organizate în perioada 17-24 august de Zilele Culturale Maghiare, de la concerte live în Piaţa Unirii şi pe strada Kogălniceanu, seri de film şi de teatru, vernisaje, evenimente gastronomice sau târguri colorate, până la tururi ghidate pentru a redescoperi comorile arhitecturale ale oraşului şi dezveliri de monumente.

“Am pornit în 2010 fără profesionalism, dar am devenit cu timpul o echipă cu tot mai mult experienţă. Scopul era încă de la început de a realiza un cadru pentru comunitatea maghiară de circa 50.000 de oameni, de a avea o săptămână într-un  an în care să sărbătorim, evalua şi expune cultura maghiară. Nu ştiu cât am reuşit, dar vizitatorii, maghiari sau români, au apreciat ce am făcut şi scopul de a crea un pod între cele două etnii este realizat în mare parte”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare.

Bugetul Zilelor Culturale Maghiare

Potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Horváth Anna, sumele cadru de două milioane de lei care au fost alocate din bugetul anual al Municipiului Cluj-Napoca pentru proiectele culturale din 2012, au crescut la trei milioane de lei în 2013, respectiv la 4.5 milioane de lei în 2014. “Acest lucru se răsfrânge şi asupra Zilelor Culturale Maghiare, eveniment a cărui susţinere financiară a crescut de la 40.000, 80.000, respectiv 130.000 anul acesta. Nu doar prin această manifestare Clujul a depăşit o etapă şi a făcut un pas în direcţia de a aprecia o comunitate, sau alta”, a spus Horváth Anna. Evenimentul Zilele Culturale Maghiare a primit 40.000 de lei şi din partea Consiliului Judeţean, iar din partea Ministerului Culturii alţi 50.000 de lei. În total, suma provenită din banii publici din ţară constituie aproximativ 25% din bugetul total al Festivalului. De asemenea, 101 sponsori li s-au alăturat organizatorilor în acest an, iar 80.000 de euro au fost primiţi din parte partenerilor ungari. Conform organizatorilor, bugetul total al Zilelor Culturale Maghiare se ridică la 230.000 de euro.

Pentru toate vârstele                                            

Printre evenimentele organizate timp de o săptămână în Cluj, sunt programate tururi ghidate în limbile română şi engleză în Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi în Muzeul de Istorie al UBB. Totodată, pe parcursul festivalului, muzeele din cadrul UBB pot fi vizitate gratuit. Publicul festivalului va beneficia de câteva seri de muzică clasică şi de spectacole de teatru la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, da şi de seri de film maghiar organizate la Cinema Arta şi la Casa Tranzit. “Vor avea loc şi conferinţe actuale. Una dintre acestea este o conferinţă pe tema candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană şi prezenţa maghiară la expoziţia mondială din Milano. Vom avea ca invitat pe primarul oraşului Pécs, oraş care a fost numit Capitală Culturală în 2010. Tot în prezenţa primarului este inaugurarea festivă a mormântului restaurat al lui Octavian Buracu, fost primar al Clujului, fondator al dialogului inter-etnic. Mai sunt incluse în program ateliere pentru copii, sau târguri de artizanat”, a spus Szabó Lilla, director de programe în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. De asemenea, doritorii care nu posedă propriul mijloc de transport vor putea beneficia de călătoria cu microbusele care vor porni zilnic, la ora 12.00, din fața Operei Maghiare, spre Arkhai Sculpture Park, din comunca Vlaha, parc înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha. Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi club de film.

Capete de afiş

Câteva capete de afiş ale festivalului în 2014 sunt orchestra simfonică a Radio Ungaria împreună cu cei mai importanţi reprezentanţi ai muzicii pop din Ungaria, dar şi trupa de dans ExperiDance Production, care va încheia în data de 24 august festivalul. “ExperiDance Production este un show de dans contemporan grandios. Spectacolul va prezenta istoria maghiarilor în 21 de scene, de la încălecare până în prezent, dar va avea şi alte momente cheie în care vor fi recunoscute şi dansuri româneşti. Coregraful acestui show este Román Sándor, evenimentul fiind programat în Piaţa Unirii. Un alt moment pe care îl recomandăm îl va avea în centru pe Mircea Dinescu care îşi va prezenta producţia de vin pe strada Emanuel de Marttone. Vom avea ocazia să degustăm şi vinurile dânsului, sâmbătă, 23 august, de la ora 15.00 în foaierul Casei Universitarilor”, a declarat Sánta Levente, membru al echipei de organizare a Zilelor Culturale Maghiare. Acesta a anunţat că în timpul programelor organizate în centrul oraşului vor exista şi anumite restricţii de circulaţie.

În această a cincea ediţie a festivalului vor fi inaugurate şi locaţii noi de desfăşurare a evenimentelor: strada Potaissa, clădirea mică a Liceului Teoretic Báthory István sau Parcul Central. Festivalul va debuta sâmbătă, la ora 17.00, cu deschiderea vernisajului Tibor Kádár la Muzeul de Artă.

http://transilvaniareporter.ro/cultura/show-grandios-de-dans-contemporan-la-zilele-culturale-maghiare/