Data: 19/08/2014

Ora: 17:00

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Adresa: Str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca

Event description:

Concert Flauto Dolce la Muzeul Etnografic

FLAUTO DOLCE LA MET: CONCERTUL CU NUMĂRUL 300

Marți, 19 august, de ora 17.00, în cadrul ZILELOR CULTURALE MAGHIARE DIN CLUJ, în sala Reduta (Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21), ANSAMBLUL FLAUTO DOLCE (Zoltán MAJÓ, director artistic, Mária SZABÓ, Noémi MIKLÓS şi Mihaela MAXIM) vă invită la concertul său cu numărul 300, cu titlul „O CĂLĂTORIE MUZICALĂ DIN TRANSILVANIA LA LONDRA, SEC. 17-18” (cu instrumente muzicale de epocă).

În programul ansamblului Flauto Dolce sunt prezente o serie de compoziţii mai puțin cunoscute ale barocului timpuriu şi târziu (se. 17-18), având autori cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi (Uccellini, Monteverdi, Montéclair, Williams, Bach, Telemann). Toate acestea sunt interpretate în stilul şi cu instrumentele muzicale ale epocii (flaute baroce, clavecin şi voce).
Şi muzica veche autohtonă este prezentă prin câteva piese muzicale mai puţin cunoscute din Codex Caioni (sec. 17).
Auditoriul poate face o călătorie pe aripile muzicii pe traseul Transilvania – Viena – Italia de Nord – Leipzig – Hamburg – Paris – Londra.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

ANSAMBLUL FLAUTO DOLCE

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei. A luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltan Majo, fiind alcătuit din trei instrumentişti si o soprană, cu toţii având o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la denumirea italiană a familiei de instrumente flaut drept.
Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeași măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută. Nici muzica tradiţională de pe alte continente nu este absentă din repertoriul formaţiei.

Ansamblul Flauto Dolce foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti, etc.) sau de altă natură, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească.
Expresivitatea şi culoarea aparte a instrumentelor de epocă sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România (Cluj, Bucureşti, Braşov, Râşnov, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Târgu Mureş, Oradea, Zalău, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Mediaş, Craiova, Brăila, Timişoara, Deva, Hunedoara, Odorhei, etc.), precum şi în Austria, Spania, Italia, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. A colaborat cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, şi a participat deasemenea la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”.
Directorul artistic Zoltán Majó este licenţiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ans. Baroc Transylvania). A realizat, deasemenea, numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

Mária Szabó este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A frecventat cursurile de măiestrie ale lui Peter Holtslag (Ungaria şi Norvegia), Marion Verbruggen (Germania), Sabine şi Tuomas Kaipainen (Elveţia), Michael Oman (Austria). Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce din Cluj. În anul 2013, cu formaţia Les Ramages a fost laureată cu premiul II. la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj.

Noémi Miklós este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima, specialitatea orgă (la prof. Ursula Philippi şi Erich Türk). A participat la multe seminarii şi cursuri de măiestrie în România şi Germania. Un semestru a studiat la Hochschule für Musik Freiburg. În 2005 a câştigat premiul publicului la concursul Zürich-Wiedikon Orgelwettbewerb. Este cadru didactic la Universotatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj şi a urmat numeroase cursuri de măiestrie. Este laureată la numeroase competiţii de interpretare naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim) cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach) cu Mieke van der Sluis.

http://cluj.com/evenimente/concert-flauto-dolce-la-muzeul-etnografic/