Joi, 21 august, ora 18:30

În program: Studiul transcendental Eroica de F. Liszt; Studiul în Do Minor, op.42 de A. Scriabin; Sonata Les Adieux op.81a de L. van Beethoven; Suita op.10. nr.2 de G. Enescu; Sonata de Bartók B. (1926).
Locație: Casa Memorială Györkös Mányi Albert (Cluj, str. Republicii nr. 5.)
Organizator: CMGYMAE

Originar din Cluj, pianistul Demény Balázs are un talent extraordinar. Și-a început studiile de pian în orașul său natal, ca discipol al lui Buzás Pál, actualmente urmează studii de masterat la Budapesta și în Berlin.

Talentul său a fost recunoscut cu diferite premii la numeroase concursuri internaționale, printre care amintim: este câștigătorul festivalului internațional ISA Prag-Wien-Budapesta în anul 2012 și premiul Kodály, în noiembrie 2012 primește bursa Fundației Anda Géza din Zurich. Primește premiul întâi la Concursul Internațional de Pian Carl Filtsch. În stagiunea 2014/15 este invitat la festivaluri și locațiile de concerte, precum Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Sala Mare a Academiei de Muzică ”Liszt Ferenc”, Sala Națională de Concerte a Palatelor Artelor din Budapesta sau Sala Mare a Filarmoniei din Berlin.

 

Își prezintă bogatul repertoriu de solist și de camerăn țară, cât și în străinătate. Concertează în mod regulat în orașe ca Bruxelles, Paris, Berlin, Budapesta, Veszprém, București, Oradea, Cluj, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc sau Târgu Mureș. A colaborat cu artiști de seamă, printre care Kurtág György, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Nagy Péter, Rohmann Imre, Kemenes András, Georg Sava, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Szokolay Balázs sau Banda Pál.

Alături de Ion Ilarion Galati, Gheorghe Costin, Dorin Frandeş, Horváth József, Jankó Zsolt és Novák István din România, a fost dirijat de Ligeti András din Ungaria, de Mihail Agafiţa din Moldova, de dirijorul spaniol Alfonso Saura și olandezul Theo Wolters.

În repretoriul său figurează următoarele concerte de pian: în Re major și Fa minor de Bach,  în Re major de Haydn, KV 488 în La major, KV 476 în Do major de Mozart, înSol major de Beethoven, în La minor de Schumann, în Mi bemol major și Dansul Morții de Liszt, respectiv concertul de pian nr. 3 de Bartók.