Csütörtök, augusztus 21., 18:30 óra

Műsoron: Liszt F.: Eroica transzcendens etűd; A. Skrjabin: cisz-moll etűd op. 42; L. van Beethoven: Les Adieux szonáta, op. 81a; G. Enescu: Szvit op.10. no.2.; Bartók B.: Szonáta (1926).
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.)
Szervező: GYMAE

A kolozsvári születésű Demény Balázs kivételes tehetségű zongorista. Zongoratanulmányait szülővárosában kezdte Buzás Pál növendékeként, jelenleg Budapesten és Berlinben mesterizik zongora szakon.

 

Számos nemzetközi verseny díjazottja, különböző elismeréseket és díjakat tudhat magáénak. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: 2012-ben az ISA Prag-Wien-Budapest nemzetközi fesztivál nyertese és Kodály-díjasa, 2012 novemberében a zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjának nyertese. 2013-ban a Nemzetközi Carl Filtsch Zongoraverseny elsődíjasa. A 2014/15-ös évadban olyan rangos fesztiválok és helyszínek meghívottja, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme vagy a Berlini Filharmónia Nagyterme.

Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. Gazdag szóló- és kamararepertoárjával olyan városokban fordul meg rendszeresen, mint Brüsszel, Párizs, Berlin, Budapest, Veszprém, Bukarest, Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely vagy Marosvásárhely. Olyan rangos művészekkel dolgozott együtt, mint Kurtág György, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Nagy Péter, Rohmann Imre, Kemenes András, Georg Sava, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Szokolay Balázs vagy Banda Pál.

A romániai Ion Ilarion Galati, Gheorghe Costin, Dorin Frandeş, Horváth József, Jankó Zsolt és Novák István mellett olyan karmesterek irányították, mint a magyarországi Ligeti András, a moldvai Mihail Agafiţa, a spanyol Alfonso Saura és a holland Theo Wolters.

Repertoárjában szerepel Bach D-dúr és f-moll, Haydn D-dúr, Mozart KV 488 Á-Dúr, KV 476 C-dúr, Beethoven G-dúr, Schumann a-moll, Liszt Esz-dúr és Haláltánc, illetve Bartók 3. zongoraversenye.