Sâmbătă, 23 august, 19:00 Strada Kogălniceanu

Parno Graszt a fost înfiinţat în 1987. Formaţia este compusă – în formulă de bază, din 10 membri, dar uneori cântă pe scenă chiar şi 20 de oameni cărora li se alătură 10 dansatori.

Rădăcinile muzicale ale formaţiei provin din satul Paszab, zona Szabolcs-Szatmár, Ungaria. Interpreţii cântă atât în limba maghiară cât şi în limba romani.

Muzica lor a făcut înconjurul lumii: în 2008, au cercetat rădăcinile muzicii rrome în India, unde au căutat tradiţii şi melodii cunoscute şi au cântat împreună cu artişti locali. Silló Sándor a regizat un film documentar despre această călătorie muzicală.

În 2009, au pornit în cel mai lung turneu al carierei lor. În 40 de zile, au concertat în 20 de oraşe din Statele Unite ale Americii, de la New York la San Francisco. Sfârşitul anului l-au petrecut la Copenhaga, unde au susţinut un spectacol la World Music Expo (WOMEX), unul dintre cele mai importante evenimente anuale din domeniu.

În 2005, revista de specialitate Vibrations din Elveţia i-a clasat pe cei de la Parno Graszt ca fiind printre cele mai bune 10 formaţii de gen.

 

 

Útjuk 2009-ben az Egyesült Államokba vezetett, ahol fennállásuk leghosszabb turnéján, 40 nap alatt 20 városban adtak koncertet New Yorktól San Franciscóig. Az évet végül Koppenhágában zárták, ahol a világzenei szakma legfontosabb éves találkozóján, a World Music Expo-n (WOMEX) léptek fel.

A svájci zenei szakfolyóirat, a Vibrations 2005-ben a Parno Grasztot a tíz legjobb zenekar közé sorolta.