Miercuri, 20 august, ora 17


Lola blau
Spectacol realizat cu acordul Bühnen- und Musikalienverlag Josef Weinberger WienGesellschaft m.b.H..a, şi al agenţiei UMPA.

Regia: László Béres
Lola Blau: Boróka Bartha
Traducere: Kőváry György
Poezii: G. Dénes György
La pian: András Szép
Consultant muzical: Katalin Incze G.
Coregrafia: Melinda Jakab
Scenogafia: Eszter György

În rolul Lolei din reușita monodramă muzicală a lui Georg Kreisler o putem vedea pe actrița Bartha Boróka, la pian cu Szép András. Spectacolul este regizat de Béres László

Cine este adevărata Lola Blau? Lola în Viena, în Elveția, în America! Lola ,actrița, cântăreața de cabaret, starul! Lola este femeia părăsită, fugăreața urmărită care se scaldă în glorie. Care este adevărata Lola Blau? Desigur, fiecare. Jocul muzical a fost creat de renumitul compozitor austriac, Georg Kreisler pentru soția sa.

Istoria spectacolului

În anul 1938 Germania invadează Austria. Lola Blau, de origine evreiască, este actriță în Viena, dar visurile sale sunt spulberate. Viața și cariera sa este marcată de soarta sa de emigrantă, soartă tipică celui de-al doilea război mondial. Se refugiază în Elveția, apoi în America cu speranța de a scăpa de ororile războiului. Își dorește să presteze pe scenă ca actriță de teatru, însă ajunge doar pe scenele cabaretelor ca și cântăreață. În America ajunge la apogeul carierei sale, devine și sex-simbol. După încheierea războiului se reîntoarce, dar țara sa nu mai are nevoie de ea. Lola Blau nu este eroină, ci numai una dintre supreviețuitori.

Monodrama muzicală scrisă de Georg Kreisler în 1971 a fost prezentată cu scucces la preimiera din Viena, intens jucată în lumea întreagă.

Spectacolul Operei Maghiare din Cluj a fost tradus de Kőváry György, poeziile de G. Dénes Györgyl. Consultant muzical: Incze G. Katalin, Coreograf: Jakab Melinda, scenografia: György Eszter.

Biletele la spectacol pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, respectiv online de pe siteul: www.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2000/Teatrul-Maghiar-de-Stat-Cluj