În itinerariul turiştilor care vizitează Budapesta, se regăsesc obiectivele îndrăgite de aceştia precum ar fi Piaţa Eroilor şi Parcul orăşenesc - Városliget, de unde se pot zări din depărtare numeroasele turnuri aparţinând complexului de clădiri care găzduieşte Muzeului Agriculturii.

Muzeul Agriculturii din Ungaria reprezită cel mai mare complex muzeal de acest profil din toată Europa, primind vizitatorii încă din anul 1897.

În fiecare an sute de mii de turişti trec pragul acestei instituţii în dorinţa de a admira edificiul de factură romantică proiectat de Alpár Ignat, primind aceeaşi denumire cu cea a Castelului Corvineştilor din Hunedoara.

 

În cadrul expozițiilor permanente, vizitatorii au prilejul să urmărească istoria milenară a agriculturii din Ungaria, precum și aspecte privind tradiţia culturilor agricole și a creşterii animalelor, de a admira colecția trofeelor de vânătoare şi pescicuit, mărturiile străvechi ale activităţilor viticole, evidenţiera rezultatelor silviculturilor și a administraţiei pădurilor, precum și curiozităţi legate de creşterea cailor și sporturi hipice.

Printre atracţiile deosebit de valoroase ale muzeului se numără şi o locomobil cu aburi, adus în Ungaria la 1852, o colecție deosebit de bogată de machete si modele, trofee câştigătoare a premiilor mondiale, o străveche presă de vin și nu în ultimul rând scheletul calului de curse Kincsem, care datorită performanţelor sale deosebite, apare şi în Cartea Recordurilor.

Pe durata Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, clădirea Universităţii Babes-Bolyai va găzdui expoziţia intitulată „Apa dătătoare de viaţa” ea reprezentând materialul expoziţiei temporare deschisă în toamna 2012 în cadrul Muzeul Agriculturii Maghiare din Budapesta, fiind prezentată până acum în cinci locaţii:

1. Muzeul Balaton din Keszthely: 13 septembrie 2013 – 15 noiembrie 2013
2. Institutul Culturală Maghiară din Beregszasz: 13 decembrie 2013 – 10 martie 2013
3. Muzeul Tarisznyás Márton din Gheorgheni: 22 martie 2014 – 22 mai 2014
4. Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu-Secuiesc: 26 mai 2014 – 27 iulie 2014
5. Muzeul Wosinsky Mór din Szekszard: 16 iulie 2014 – 15 septembrie 2014

Expoziția prezintă o serie de aspecte cu caracter agricol, tratate în profunzime din prisma ecologiei şi a factorului uman. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

Expozitia din Cluj-Napoca va fi deschisă în data de 20 august la ora 16 şi va dura până în 24 august 2014, ora 17. Pe toată durata expoziţiei ghizii vor însoţii vizitatorii, pe care îi aşteptăm cu multă căldură.


Expozitii permanente:

Istoria agriculturii maghiare de la început până în 1945

Domesticirea animalelor

Gospodărirea faunei și vânătoarea

Istoria pesciculturii din Ungaria

Soiul de struguri si vinuri maghiare în Europa

„Din țara plantelor”

Silvicultura

Valorile mediului natural înconjurător

Calul – expoziția națională de cabaline

DACĂ CĂLĂTORIŢI PRIN UNGARIA VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG LA MUZEUL AGRICULTURII!


Contacte, expoziții, colecţii, programe şi activităţi cu caracter educativ în cadrul muzeului, puteți să vă informați de pe site-ul nostru www.mezogazdasagimuzeum.hu

Descoperiţi atracţiile/curiozităţile muzeului în cadrul unei prezentări virtuale! Datorită imaginilor panoramice făcute în Google Street View, se dezvăluie măreţia şi splendoarea încăperilor, oferind un fragmente din expoziţiile permanente ți temporare al muzeului: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=3

Urmăriți pe facebook! www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum