Európa legnagyobb mezőgazdasági szakmúzeuma

A budapesti Városligetben található múzeumunk a szentpétervári és berlini állandó országos szakmúzeum mellett harmadikként létesült Európában. Látogatóinkat 1897. szeptember 12. óta fogadjuk, akik létszáma a kezdeti évi pár ezerről napjainkra a különböző rendezvények vonzerejének is köszönhetően több százezerre nőtt.

Az Alpár Ignác tervezte épület a Hunyad vármegyei Vajdahunyadon álló, Mikszáth Kálmán által „a várak királyának nevezett” épületegyüttesről kapta a Vajdahunyadvár elnevezést, mellyel Budapest lakosai illették először. A múzeumunknak otthont adó épületet 1991-ben nyilvánították műemlékké.

Gyűjteményeink között különleges értéket képvisel vadászati fegyver- és trófeagyűjteményünk, jelentős és ritka gépeket, modelleket őrzünk, s egyre gyarapodik borászati eszközállományunk is.

Ugyanilyen becsben tartjuk az Európai jelentőségű archeozoológiai és -botanikai leletanyagunkat vagy az igazi kézműves remeknek számító lószerszámokat, akárcsak a méltán világhírű magyar szőlészet és borászat rendkívül gazdag tárgyi rekvizitumait.

Állandó kiállításaink

A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig ׀ Vadgazdálkodás és vadászat

„A növények országából” ׀ A ló – Nemzeti lókiállítás ׀ A magyar szőlő és bor Európában ׀ Erdészet

A háziállatok kialakulása ׀ A halászat története Magyarországon ׀ Természeti értékek

Várjuk Önt is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba! Gazdag gyűjteményeinkről, állandó és időszaki kiállításainkról, programjainkról, múzeumpedagógiai kínálatunkról honlapunkon tájékozódhat: www.mezogazdasagimuzeum.hu 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum