Muzeul a fost înfiinţat în anul 1950 şi a fost numit după etnograful Tarisznyás Márton, unul dintre înfiinţatorul instituţiei. Scopul principal al muzeului este orcotirea monumentelor istorice şi păstrarea valorilor culturale, istorice, etnografice, artistice şi ale ştiinţelor ale naturii. Instituţia dispune de numeroase colecţii legate de Depresiunea Giurgeului.

 

Din colecţiile amintite mai sus sunt făcute două expoziţii de bază.

Port popular din Gheorgheni – expoziţie de etnogafie

Expoziţia de etnografie prezintă porturile populare din Depresiunea Giurgeului. Sunt expuse uneltele pentru pregătirea textilelor la gospodărie. Prin aceste unelte putem vedea procesul de prepararea rufelor începând de la meliţoi până la războiul de ‘esut.
Expoziția prezintă câte o costumație din fiecare localitate din regiune. Pe lângă cele 21 de porturi sunt expuse și alte piese de îmbrăcăminte cum ar fi: basmale tradiționale din lână și fuste tradiționale. Toate acestea oferă o privire de ansablu asupra portului popular din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.


Minerale, roci, flori de mină

Expoziția de Minerale, roci și flori este bazată pe colecția de geologie - mineralogie privată a lui Dr. Jakab Gyula din Gheorgheni. Vizitatorii pot vedea rarități din întreaga lume cum ar fi: ametist uriaș din Brazilia, opal de lemn din Toplița, mici bucăți de meteorit de 5000 de ani din America și diamant crud din Venezuela.
În saloane sunt expuse roci și minerale rare din Masivul Alcalin Ditrău, totodată sunt prezentate și fosilele clasate după epocile geologice. Expoziția continuă cu prezentarea uneltelor de minerit și cu panouri din roci rare șlefuite. În ultima sală este prezentat taxonomia minereurilor cu multe atracții: pietre prețioase, pietre semiprețioase și minerale fluorescente.

 

În perioada august-octombrie va avea loc expozitia despre arhitectul maghiar Kós Károly.

Lumea lui „Kós Károly ”, 1912 – expoziție temporară

Expoziția prezintă primii șapte ani de profesie ai arhitectului, antecedentele lui. Vizitatorii pot afla în ce mediu social a trăit: prieteni, colegi cu care colabora, oameni care influențau modul lui de gândire. Anul 1912 a fost un an semnificativ în viața lui: au fost finalizate clădirea principală din Grădina Zoologică din Budapesta, casa din Stana și clădirea Muzeului Național Secuiesc, iar Kós Károly se mută acasă în Ardeal.
Această perioadă este prezentat în panourile expoziției și instalațiile asemănătoare turnurilor de lemn proiectate de Kós Károly.

 

La Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca

În cortul Muzeului Tarisznyás Márton vor avea loc activități muzeopedagogice ce sunt legate de expozițiile temporare și de bază a muzeului: șarpe de culori, bășică de săpun, probleme de logică, jocuri de memorie și pescuit. Activitățile sunt plănuite pentru copii și tiner, dar și adulții se pot distra. 
Standul muzeului Tarisznyás Márton va fi prezent de joi până duminică. Vă așteptăm!


Orarul muzeului în Gheorgheni:

Orar de vara (1. mai - 15. oct):
Luni: închis
Marți-vineri: 9-17
Sâmbătă-duminică: 10-17

Orar iarna (okt. 16. - apr. 30.):
Luni: închis
Marți-vineri: 9-17
Sâmbătă-duminică: numai cu anunț preliminar.


Contact:
Adresă:
Str. Rákóczi Ferenc Nr. 1.
535500 Gheorgheni
Jud. Harghita
Tel./Fax: 0266-365.229
e-mail:
Web: www.tmmuzeum.ro
Facebook: https://www.facebook.com/TarisznyasMartonMuzeum