Székelyföld legészakibb térségének múzeuma 1950-ben alakult. Nevét Tarisznyás Márton néprajzkutatóról kapta, aki meghatározó alakja volt az intézmény fejlődésének. A környék kulturális, történeti, néprajzi, természettudományi és képzőművészeti  értékeinek őrzésével és műemlékvédelemmel  foglalkozó intézmény számos, az előbb felsorolt értékekhez kapcsolódó gyűjteménnyel rendelkezik a Gyergyói-medencéből.

 

A fent említett gyűjteményekből  jelenleg két állandó kiállítás látogatható:

Gyergyó ünneplőben - népviseletkiállítás

A Gyergyói-medence viseletének bemutatásást megcélzó kiállítás bevezető részét a hagyományos házi textilkészítés eszközeinek ismertetése képezi. Itt kerülnek bemutatatásra azok a tárgyak, amelyek szemléltetik a ruházat elkészítésének folyamatát a tilolástól egészen a szövésig/mosásig.

Ezenkívül a tárlat egy-egy teljes viselet-együttessel vonultat fel minden gyergyói települést. A huszonegy teljes öltözet mellett számos értékes és szép ruhadarab (rokolya, hárászkendő stb.) is kiállításra került, hogy betekintést nyújtson a XIX. század végének, illetve a XX. század első felének hagyományos viseletébe.

 

Ásványok, kőzetek, bányavirágok

A Dr. Jakab Gyula gyergyószentmiklósi geológus-mérnök magángyűjteményéből megvalósított geológiai kiállítás olyan ritka darabokat is felvonultat, mint például az impozáns méretű ametiszt Brazíliából, faopál Maroshévízről, apró, 5000 éves meteoritdarabkák Amerikából, csiszolatlan gyémánt Venezuelából.

A tárlat bemutatja a gyergyóditrói szienitmasszívum ritka kőzeteit, ásványait, és különböző földtörténeti korok szerint osztályozva a kövületeket és fosszíliákat. Kiállításra kerültek a bányászat és a geológia speciális eszközei is. A kiállítás további részében helyet kaptak ritka ásványokat tartalmazó csiszolt dísztáblák.

 

Az augusztus-októberi időszakban a linómetszeteknek is híres mestere, Kós Károly építész műveiből készült pannókiállítást tekinthetik meg az érdeklődők.

Kós Károly világa, 1912 – vándorkiállítás

A nagyszabású tárlat Kós Károly (1883–1977) építészeti pályájának első hét évét, és annak előzményeit, családi-baráti-kollegális kapcsolatait mint alkotói hátteret, valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami alkotói egyéniségét formálta. Az 1912-es év meghatározó volt Kós Károly életében: ekkor döntött úgy, hogy Budapestről hazaköltözik Erdélybe, akkor fejezték be a budapesti állatkert főépületeit, a sztánai Varjúvárat és a Székely Nemzeti Múzeum épületét is. Ezt az időszakot mutatja be a kiállítás Kós Károly fatornyait idéző installációkon.

 

A Kolozsvári Magyar Napok alatt a Tarisznyás Márton Múzeum a kiállításainak játékos feldolgozásával várja csütörtök és vasárnap között az érdeklődőket. A főleg gyerekek és ifjúság számára tervezett foglalkozások között színkígyó- és buborékkészítés, logikai feladványok, memóriajáték és horgászos csapatjátékok is helyet kapnak. Mindenkit szeretettel várunk!

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon a múzeum sátra a következő programmal várja az érdeklődőket:

Csütörtök, augusztus 21.

10:00–18:00 Játssz velünk! – gyurmázás, logikai játékok, színkígyókészítés, halászat, társasjáték, memóriafejlesztő játékok, szappanbuborék-készítés

Péntek, augusztus 22.

10:00–18:00 Játssz velünk! – logikai játékok, színkígyókészítés, halászat, társasjáték, memóriafejlesztő játékok, szappanbuborék-készítés

Szombat, augusztus 23.

10:00–18:00 Játssz velünk! – gyurmázás, logikai játékok, színkígyókészítés, halászat, társasjáték, memóriafejlesztő játékok, szappanbuborék-készítés

Vasárnap, augusztus 24., vasárnap

10:00–18:00 Játssz velünk! – gyurmázás, logikai játékok, színkígyókészítés, halászat, társasjáték, memóriafejlesztő játékok, szappanbuborék-készítés

 

A múzeum nyitvatartása Gyergyószentmiklóson:

Nyári órarend (május 1 – október 15.):

Hétfő: zárva

Kedd-péntek: 9–17 óra

Szombat-vasárnap: 10–17 óra

Téli órarend (október 16 – április 30.):

Hétfő: zárva

Kedd-péntek: 9–17 óra

Hétvégén: csak előzetes bejelentkezéssel

 

Elérhetőségek:

Cím:

Rákóczi Ferenc utca 1. szám

Gyergyószentmiklós 535500

Hargita megye, Románia

Tel./Fax: 0266-365.229

E-mail:

Honlap: www.tmmuzeum.ro

Facebook: https://www.facebook.com/TarisznyasMartonMuzeum