Muzeul Secuiesc al Ciucului, instituţie publică susținută de administrația locală, este cel mai mare muzeu al judeţului Harghita. Sarcina noastră principală este cercetarea, păstrarea, valorificarea şi prezentarea patrimoniului cultural al Bazinului Ciucului.
Muzeul Secuiesc al Ciucului este o atracţie turistică importantă a zonei. Muzeul, pe lângă cele patru expoziții permanente (,,Istoria Cetății Mikó”, expoziția de etnografie ,,Trecerea timpului în Ciuc”, ,,Tipografia și atelierul de legătorie de la Șumuleu-Ciuc”, ,,Valori restaurate ale tezaurului sacral”) și diverse expoziții temporare, găzduiește și numeroase evenimente culturale.
Cei interesați pot vizita momentan, în clădirea renovată a Cetății Mikó, expoziția temporară de artă Rippl-Rónai, care prezintă ciclurile artistice și technicele de pictură al artistului. Opera primului maestru al picturii maghiare poate fi văzută pentru prima dată în Transilvania. Ezpoziția cuprinde 85 de opere de artă împrumutate de la Muzeul Rippl-Rónai din Kaposvár și 10 picturi de la Galeria Națională Maghiară din Budapesta.
Instituţia a fost fondată la sfârşitul anilor 1920 de muzicologul şi profesorul Domokos Pál Péter, pictorul Nagy Imre din Jigodin şi etnograful Vámszer Géza. Prima expoziţie de etnografie şi artă religioasă a Muzeului Secuiesc al Ciucului a fost organizată în 1930. Muzeul din Miercurea Ciuc, ca instituţie publică de stat, a fost înfiinţat în anul 1950, moştenind colecţia muzeală din anii treizeci şi cea a Gimnaziului Romano-Catolic. La începutul anilor şaptezeci, muzeul s-a mutat în Cetatea Mikó, cea mai veche clădire a oraşului Miercurea-Ciuc.
Cetatea Mikó a fost construită în stil renascentist de către căpitanul Hídvégi Mikó Ferenc, confidentul lui Bethlen Gábor, principele Transilvaniei, ca și rezidență privată, cu o curte interioară limitată de patru bastioane, în primul sfert al anilor 1600. Înfățișarea de azi a cetății datează din prima parte a secolului al 18-lea. Lucrările complexe de restaurare desfășurate între 2011–2012, prezintă aspectul clădirii din secolul menționat.
Program de vizitare:
marţi−duminică: 9.00−18.00
Contact:
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
tel.: (004) 0266 372 024, tel./fax: (004) 0266 311 727, mobil: (004) 0753 073 531
e-mail:
www.csikimuzeum.ro