A múzeumok sátrai az 5. Kolozsvári Magyar Napokon csütörtöktől vasárnapig várják a látogatókat.

A Csíki Székely Múzeum helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény, Hargita megye legnagyobb múzeuma. Elsődleges feladatának tekinti a Csíki-medence kulturális örökségének feltárását, őrzését, feldolgozását és bemutatását.

A Mikó-várban működő Csíki Székely Múzeum a régió fontos idegenforgalmi célpontja. A négy állandó kiállítása (vártörténeti, néprajzi, nyomdatörténeti és szakrális témájú) és a folyamatosan cserélődő időszaki tárlatok mellett számos kulturális eseménynek ad otthont. Jelenleg egy nagyszabású Rippl-Rónai tárlat látogatható a felújított Mikó-várban, az alkotó életművének fontosabb korszakait és az általa használt technikákat mutatja be a kiállítás. A magyar festészet első modern mesterének ez az első kiállítása Erdélyben, 85 alkotást a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumtól, 10 képet a budapesti Magyar Nemzeti Galériától kölcsönöztek.

A múzeum alapjait az 1920-as évek végén Domokos Pál Péter zenetudós-tanár, Nagy Imre zsögödi festőművész és Vámszer Géza néprajzkutató-tanár tették le, irányításukkal elkészült az első néprajzi jellegű kiállítás. A Csíkszeredai Múzeumot, mint önálló intézményt 1950-ben hozták létre, örökölte a ’30-as évekből meglévő kollekciót és a Katolikus Gimnázium muzeális jellegű gyűjteményét. A gyűjtemény 1970-es évek elején átköltözött a Mikó-várba, Csíkszereda legrégibb épületébe.

A Mikó-vár az 1600-as évek első harmadában épült. Négy saroktornyos, belső udvaros, reneszánsz stílusú épület, amelyet Hídvégi Mikó Ferenc főkapitány, Bethlen Gábor bizalmasa magánkastélyként építtetett. Mai formáját a 18. század első harmadában nyerte el. A Mikó-vár, a 2011–2012 között zajló nagyszabású restauráló munkálatok után, egy megújult és korszerű múzeumi épületben várja látogatóit.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon a múzeum sátra a következő programmal várja az érdeklődőket:

Idén főleg a Rippl-Rónai József A magyar festészet első modern mestere c. időszakos tárlatunkhoz kapcsolódó foglalkozásokkal készülünk, de a januárban megnyílt Csíki idők járása – Népi életképek a mindennapokból c. állandó kiállítás megtekintésére is interaktív módon hívjuk fel a figyelmet. A festő számos technikát alkalmazott, melyek közül a kedves látogatók is kipróbálhatnak néhányat. A Kolozsvári Magyar Napok alatt készíthetnek tusrajzot lúdtollal, megtapasztalhatják a pasztellkréta finomságát. Együtt derítjük ki, hogy mitől kukoricás képek a kukoricás képek, és megtervezzük különböző iparművészeti tárgyak mintáit.

A festészethez kapcsolódó foglalkozások mellett egy társasjáték keretében megmentjük a MŰtárgyat, és különböző logikai játékokat próbálunk ki, melyek a néprajzi kiállításhoz kapcsolódnak.

Figyelmes látogatóink ingyenes belépőjegyet is nyerhetnek az október végéig nyitva tartó festészeti kiállításra.

A múzeum nyitva tartása Csíkszeredában:
Kedd–vasárnap: 9.00-18.00

Kapcsolat:
Csíkszereda, Vár tér 2. szám
tel.: (004) 0266 372 024, tel./fax: (004) 0266 311 727, mobil: (004) 0753 073 531
e-mail:
www.csikimuzeum.ro