Sâmbătă, 23 august, ora 18:00

Crama Szeleshát şi-a dobândit numele după o porţiune de hotar din sudul dealurilor Szekszárd frecventată de o continuă boare răsăriteană mângâietoare. Aceasta e cauzată de întâlnirea şi continua alternare a maselor de aer rece dinspre văi şi ale celor calde-uscate din câmpie.

Din această cauză şi nopţile sunt mai reci ca în împrejurimi şi ploile de vară mai rare. Aerul cald şi uscat din timpul zilei face ca numărul zilelor secetoase să fie ridicat.

 

Solul domeniului îl constituie un loess adânc, calcaros şi poros alternat cu straturi de argilă roşie. Unde acestea două se amestecă apare renumitul pământ roşu de Szekszárd. Jumătate din teritoriul Szeleshát e acoperit de acest pământ.

Domeniul are o suprafaţă de 55 de hectare şi este în proprietate familială. Via – cumpărată de la peste 50 de proprietari – ocupă 40 de ha din posesiune. Primii butuci de viţă au fost sădiţi în 2001, noi parcele au fost adăugite în 2004, 2008, 2011 şi 2013. Principalele soiuri cultivate sunt: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, burgund, syrah şi pinot noir.



Organizatori:
Borvadász Társaság