Vineri, 22 august, ora 18:00

Szentesi József este unul dintre figurile cele mai originale ale enologiei ungare, maestru al experimentelor, cercetător de tradiţii, care face vinuri după metodă manufacturieră, fără utilizarea proceselor tehnologice moderne. Redescoperă regiuni uitate şi salvează soiuri vechi ungureşti. Vinurile sale sunt unice, bogate, rustice şi au caracter.

Are un teren de 12,5 hectare lângă lacul Velence, în apropierea localităţii Nadap, iar pivniţa o are la Budaörs. În ultimii ani acordă tot mai multă atenţie vinurilor spumante.

Începându-şi cariera la sfârşitul anilor ’90 ca amator, în câţiva ani a devenit figură cultică a enologiei maghiare. El însă mărturiseşte în continuare că face vinuri din hobby, nu-l interesează moda nouă, profitul. Scopul lui este ca să ofere calitate mulţimii.

„Nu folosesc tehnologie hipermodernă. Totul începe cu culesul manual, să menajăm fructul. Vinul nu se face în pivniţă. Calitatea maximă trebuie obţinută pe deal, şi asta trebuie păstrată în pivniţă”.

„El este un om de-adevăratelea liber, care a rămas acelaşi şi în urma succeselor. Căci enologii cu adevărat minunaţi, sunt şi oameni cu adevărat minunaţi.” (Alkonyi László)



Organizatori:
Borvadász Társaság