Péntek, augusztus 22., 18 óra

Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász, a kézműves, technológiamentes, hagyománykutató, kísérletező borkészítés mestere. Régi magyar szőlőfajtákat (csókaszőlő, laska, vörös dinka szerémi zöld, kékbajor tihanyi kék, tarcali kék sárfehér fekete muskotály) és elfeledett területeket fedez föl újra. Borai egyediek, gazdagok, karakteresek, néha rusztikusak. 12,5 hektáron gazdálkodik, nagyobbrészt a Velencei-tó mellett, Nadap környékén, pincéje pedig Budaörsön van. Figyelme az elmúlt években a pezsgőkészítés felé fordult.

Kedvtelésből kezdett borászkodni a kilencvenes évek végén. Néhány éven belül a magyar borászat kultuszfigurája lett. Ő azonban továbbra is hobbiborásznak tartja magát, nem érdeklik a divathullámok, a megtérülés. Célja, hogy a tömegeknek adjon jót.

Hitvallásáról így nyilatkozik: „A pincémben nincs űrtechnológia. Minden hagyományosan, kézi, kíméletes szürettel kezdődik. A pincében bort készíteni nem lehet, azt a szőlőben kell maximális minőséget elérve, és ezt kell megőrizni a pincében.”

Szentesi József 2013-ban elnyerte a rangos Borászok borásza kitüntetést.

„Egy igazi szabad ember, aki a sikerek után is ugyanaz az ember maradt. Mert az igazán remek borászok igazán remek emberek is.” (Alkonyi László)



A boros rendezvények szervezője a
Borvadász Társaság