Miercuri, 20 august, ora 18:00

Dorim să obţinem vinuri de calitate în una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin spumant din Transilvania. Produsele principale vor fi vinuri liniştite, vinuri petiante (cu conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă) si perlante (obţinut prin adăugare de dioxid de carbon), majoritatea lor având originea protejată DOC Crişana.

Localizarea podgoriei este compactă, de 25 de hectare de teren în formă de amfiteatru, cu expunere sudică, în partea de nord a unei pante în apropierea satului Carastelec, în judeţul Sălaj. Încă în 2006 Tibor Gál, oenolog cu renume mondial a selectat terenul după studii aprofundate de climă şi sol. Plantaţia soiurilor nobile de viţă de vie (Pinot Noir, Riesling de Rin, Fetească Regală etc.) s-a realizat în 2011, în următorul an s-a instalat sistemul de susţinere, iar prima recoltă a avut loc în 2013.

Unitatea de procesare viticolă s-a finalizat în 2013 cu proiect finanţat prin programul FEADR. Prin proiect s-a realizat o unitate de procesare pe 2 nivele (zonă de recepţie şi prelucrare primară, hala de fermentaţie, hale de maturare a vinurilor liniştite în butoi de stejar, hala de îmbuteliere, depozite speciale, laborator etc.), construcţie semiînfundată pentru a asigura un climat adecvat de 14-15 grade Celsius, respectiv s-au achiziţionat utilaje ultramoderne de specialitate (rezervoare de fermentare vin liniştit şi efervescent cu sistem de răcire, linie de îmbuteliere vinuri, utilaj de etichetare si capsulare, etc.).



Organizatori:
Borvadász Társaság