Szerda, augusztus 20., 18 óra

Minőségi borokat akarunk előállítani Erdély egyik legrégebbi pezsgőgyártó vidékén. Legfőbb termékeink a csendesborok valamint a természetes széndioxiddal palackozott gyöngyöző borok lesznek, nagyrészt körösvidéki eredetmegjelöléssel.

Az ültetvény maga 25 hektár kiterjedésű, egybefüggő, amfiteátrum alakú, és a Szilágy megyei Kárásztelek északi határában terül el egy déli kitettségű domboldalon.

A területet – alapos éghajlati és talajvizsgálatokat követően – a világhírű borász, Gál Tibor választotta ki még 2004-ben. 2011-ben történt meg a nemesszőlőfajták (pinot noir, rajnai rizling, királyleányka) ültetése, a következő évben felszerelték a függesztő rendszert, az első szüret pedig 2013-ban volt.

Ugyancsak 2013-ban készült el a borászati üzem is, EMVA-támogatással. A pályázat útján egy kétszintes termelőegységet sikerült kialakítani, amely egyaránt szolgálja az átvételt és az elsődleges feldolgozást, ugyanakkor erjesztő csarnok, hordós érlelést szolgáló csarnok, palackozó, laboratórium és több speciális raktár is helyet kapott benne. Az építmény részben földbe süllyesztett, ezáltal 14-15 C°-os állandó hőmérsékletet biztosít. A termeléshez beszerezték a legkorszerűbb szakmai felszereléseket (hűthető erjesztő tartályok úgy a csendes, mint a pezsgőboroknak, palackozó felszerelés, címkéző, kapszulázó stb.)



A boros rendezvények szervezője a
Borvadász Társaság