Vasile Miriuţă (antrenor la CFR Cluj) şi Hadnagy Zsolt (scouter la Diósgyőri VTK, prima ligă maghiară şi fost jucător la CFR) au vorbit ieri despre fotbalul românesc şi maghiar

Universitatea Sapientia a găzduit marţi, de la ora 18:00, cel de-al doilea episod din Zilele Somodi István organizate în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. A avut loc o discuţie cu Vasile Miriuţă (antrenor la CFR Cluj) şi Hadnagy Zsolt (scouter la Diósgyőri VTK, prima ligă maghiară) şi s-a discutat despre fotbalul românesc şi maghiar. O bună parte din timp, subiectul a fost echipa de fotbal Ferencváros, unde Vasile Miriuţă a jucat, apoi a urmat o discuţie despre situaţia actuală de la CFR Cluj.

După discuţii, cei doi au acordat un scurt interviu pentru zilelemaghiare.ro:

Cum vedeţi Zilele Somodi István şi întreg evenimentul Zilele Culturale Maghiare din Cluj? Aţi luat parte la vreo manifestare sau doriţi să o faceţi?

Hadnagy Zsolt: Este un lucru extraordinar. Părerea mea este că astfel de manifestări trebuie făcute şi promovate din ce în ce mai tare. Sunt foarte, foarte multe lucruri interesante începând de la sport, cultură, educaţie şi aşa mai departe. Din câte am văzut, e şi un interes mare pentru Zilele Maghiare. Sunt concerte, vine tineretul şi este şi pentru români şi pentru maghiari. (...) Eu o să particip la foarte multe evenimente, chiar şi în seara asta, o să mergem la concerte şi la spectacole.

Domnule Miriuţă, cum vedeţi situaţia U Cluj – CFR Cluj în acest sezon? Se pare că s-au nivelat valorile în sensul în care la U se vede o mică creştere, iar la CFR jucătorii valoroşi au plecat şi au fost înlocuiţi de unii mai puţin experimentaţi.

Da, valorile sunt mai apropiate. A fost acea mare diferenţă, au fost acei jucători foarte buni, acei bani foarte mulţi investiţi. Din păcate, nu mai sunt acele condiţii şi s-au apropiat ca valoare. E foarte bine că sunt două echipe în Cluj. Şi U Cluj are suporteri mulţi, CFR, la fel, e o echipă cu tradiţie. Părerea mea e că e foarte bine ca aceste echipe să evolueze în Diviza A şi anul acesta şi la anul. E important. (...) Au plecat mulţi jucători, au venit mulţi jucători. Încercăm să le dăm şansa şi unora mai tineri, din pepiniera proprie, să joace. Suntem în reconstrucţie - acesta ar fi pasul.

Domnule Hadnagy, aţi jucat mulţi ani la CFR. Cum a fost acea perioadă şi care sunt diferenţele între ce aţi găsit la club şi cum este clubul acum?

Era perioada aia grea, cu CFR în divizia a treia. Nu era stadion, nu era nimic. Am început la 6 ani şi am jucat până la 21 de ani, când am primit o ofertă de la Debrecen, CFR nu m-a lăsat, iar din clipa respectivă m-am lăsat de fotbal şi am încercat să ajung la nivelul unde sunt în momentul de faţă. (...)

Domnule Hadnagy, care e programul zilnic al unui scouter?

Pot să spun că e un job fericit. Chiar vorbeam cu cineva şi îi spuneam că atunci când mă trezesc dimineaţa, problema mea e la ce meci să mă duc şi ce jucător să văd. Deci e chiar un job extraordinar. Bine, e şi foarte multă muncă, sunt plecat aproape în permanenţă, stau foarte puţin cu familia. (...) Eu urmăresc şi echipele adverse şi jucători. Aduc rapoarte despre jucători, care ajung la antrenor, la preşedinte, ca apoi ei să decidă.

de Ion Indolean