Ideea, botezul şi dezvoltarea lui Oszkar: de la blazonul Corvineştilor la crochiuri de cinci secunde şi o pasăre rănită pe şosea

Vă invităm să faceți cunoștință cu Oszkar, mascota Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Cu siguranță figura lui șuie și amuzantă de pe materialele de promovare ale evenimentului care va cuprinde Clujul între 17-24 august v-a intrigat și v-a făcut să vă întrebați cine e și care e rolul lui.

„Părinții” și „nașii” lui Oszkar sunt aici ca să vă răspundă! În primul rând, ce animal e Oszkar? E un corb, adică o pasăre asociată deopotrivă blazonului familiei Huniazilor din care provine și Matia Corvinul, dar și un personaj de legendă.

Legăturile corbului cu familia Huniade care avea deopotrivă origini maghiare și valahe sunt mai vechi decât istoria scrisă. Tocmai de aceea, poveștile despre cum a evoluat neamul Corvineștilor al căror nume pleacă de la cuvântul latinesc “corvus” care înseamnă corb, sunt multe. Pe blazonul nobiliar apare un corb cu un inel de aur în cioc, zice-se că recuperat de Ioan (sau Iancu de Hunedoara), strămoșul lui Matia, după ce un corb i-ar fi smuls din mână inelul cu ajutorul căruia plecase la Budapesta să-și găsească tatăl.

Unele povești arată că inelul cu pricina ar fi fost al regelui Sigismund de Luxemburg, adevăratul tată al lui Ioan și că acesta I l-ar fi dăruit Elisabetei la nașterea copilului lor sau că mama lui Matia ar fi reușit să-I trimită acestuia un mesaj cu un corb pe când se afla închis la Praga. Această din urmă poveste ar putea explica și de ce mai bine de 100 de ani Serviciul Poştal maghiar a avut ca simbol un corb. Istoricii, mult mai practici, cred însă că blazonul a derivat de la una din moşiile familiei, numită Piatra Corbului.

“Am propus ca mascota să fie un corb, dată fiind legenda lui Matei Corvin. Este o pasăre legată, prin această legendă, de Cluj. Prietenul meu grafician Könczey Elemér cu care discutam a spus că fiind o pasăre neagră, corbul nu transmite niște sentimente pozitive, ci dimpotrivă” spune Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Cuturale Maghiare.

Providența și-a pus amprenta pe alegerea corbului ca mascotă a evenimentului: “Am mai dezbătut noi cât am dezbătut în atelier și la un moment dat am ieșit afară să vorbesc la telefon. Mă aflam pe strada Dorobanților, era seară și vedeam multe mașini cu farurile aprinse. Atunci am văzut în mijlocul drumului un pui de corb rănit. Am fugit repede și l-am luat și l-am dus înăuntru. Dezbaterea n-a mai continuat pentru că acum era clar: primiserăm un semn că decizia de a folosi corbul drept mascotă era bună”, spune Balázs.

Nașul de botez ai corbului este actorul Laczkó Vass Róbert de la Teatrul Maghiar de Stat. El a fost câștigătorul unei burse de idei lansate prin intermediul Facebook și prin care comunitatea maghiară a fost antrenată să găsească un nume pentru simpaticul personaj. “M-am gândit că înșiruirea de evenimente culturale din timpul Zilelor Maghiare, care e de foarte bună calitate, trebuie să se asemene cu o paradă de top a culturii și evident că Oscarurile sunt în vârful ierarhiei. Așa că am propus ca personajul să se numească Oszkarrr, cu cel puțin 3 r! Jocul e foarte interesant: dacă ne gândim că e un corb, atunci facem analogia cu familia Huniazilor, dacă ne gândim că e o cioară, ea este puternic asociată în cultura maghiară cu veștile, fie ele bune, fie rele. Iar “rrr”-ul acela prelungit e similar sunetelor pe care le emit aceste păsări. Oricum, am fost foarte surprins că ideea mea a avut succes”, a povestit Nașul.

Dacă până acum l-ați văzut pe Oszkar cu inelul în cioc (2011), cu coroana lui Matia pe cap (2012), cu pălărie de hipster (2013) sau “mariner” (2014), poate vă întrebați câte selfie-uri cu Oszkar există? Fără număr, spune Könczey Elemér, caricaturistul și graficianul care i-a creat corbului nostru privirea ușor infatuată şi plină de ironie: “Există o formă de bază din care derivă diferite ipostaze. Realmente e un process continuu, work in progress. În timpul anului apar variante noi, în funcție de materialele promoționale necesare Zilelor Maghiare. Spre exemplu, pe afișul concertului de sfârșit de an, el apare cu barbă, cizme și căciulă de Moș Crăciun sau cu coarne de cerb și aripi de înger. Ipostazele depind de situații”.

Ca să-l deseneze pe Oszkar, Könczey a avut nevoie de… numai câteva secunde: “Mascota este un crochiu de 5 secunde. Îmi amintesc că am schițat vreo șapte-opt variante cu carioca, între care era deja și varianta care avea să fie aleasă. Dat fiind că și logotipul evenimentului îmi aparține, era clar că și stilul corbului trebuia să fie ceva asemănător: un stil ușor, frapant, puțin naiv. Eu desenez de mult timp caricaturi și îmi era la îndemână să profit de această experiență”.

În ceea ce privește reacția organizatorilor la prima întâlnire cu Oszkarrr... “A fost pe măsura timpului în care am conceput mascota, adică în câteva secunde, organizatorii au fost de acord fără obiecții. Din câte știu, le place și oamenilor", detaliază Elemér.

Oszkar a apărut între timp și în videoclipuri, a "vorbit" și în reclame audio și rămâne, în continuare, o pată de culoare a Zilelor Culturale Maghiare. Chiar dacă el însuşi nu e foarte colorat :).

Bianca Felseghi