Peste 1.000 de persoane au participat duminică seara, la Teatrul Maghiar de Stat, la gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a cincea. Manifestările vor avea loc în perioada 17-24 august. Publicul a asistat la un spectacol plin de culoare și muzică tradițională ungurească susținut de Ansamblul Național de Dans (Ungaria) și intitulat “Székely Dózsa György”.

În discursul său inaugural, Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a spus că vede evenimentul ca pe o legătură între generații, prin care tinerii maghiari să înțeleagă necesitatea de a duce mai departe moștenirea culturală pe care o au.

În sală au fost prezenți reprezentanții autorităților centrale și locale, dar și cei ai unor instituții de stat din Ungaria care au vorbit despre necesitatea prezervării la Cluj a “stării de normalitate” în care comunitatea maghiară își deschide porțile culturale către majoritatea românească.

Fostul ministrul al Culturii, Kelemen Hunor, a cerut comunității maghiare să nu permită ca “roata istoriei” să se întoarcă în secolul XX și să transmită urmașilor mai tineri tradițiile și cultura prin care o națiune rămâne liberă.

“Împreună, de 10 ani am reușit să readucem normalitatea în acest oraș. Clujul trebuie să rămână „acasă” pentru orice cetățean și asta înseamnă respect, toleranță, democrație și să ne respectăm tradiția și cultura. Suntem un model pentru România și chiar pentru Sudul și Estul Europei și trebuie să punem, în continuare, în față lucrurile care ne unesc. Suntem o oază de normalitate”, a transmis primarul Emil Boc.

De pe scena Teatrului au mai transmis cuvinte de susținere a Zilelor Culturale Maghiare și mesaje care promovează interculturalitatea și cunoașterea reciprocă între culturile română și maghiară Toró T. Tibor de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, președintele UDMR Cluj, Máté András Levente, diplomatul Balatoni Mónika, consulul Ungariei la Cluj, Magdó János, Szatmáry Kristóf de la Camera de Industrie și Comerț Budapesta, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt.

Deschiderea a continuat cu vernisarea expoziției de caricaturi semnate de contele Miklós Bánffy și cu o recepție oferită de organizatori.