Jurnalistul Sabin Gherman, traducătorul Raoul Weiss și inițiatorul petiției “Autonomie pentru Ardeal” Fancsali Ernő au vorbit la Hotelul Continental despre necesitatea conturării unei mișcări politice transilvăniste care să permită acestei regiuni, depotrivă de importante pentru români și maghiari, să aibă un viitor de sine determinat fără influență din partea Budapestei și Bucureștiului. Masa rotundă care a suscitat un viu interes din partea spectatorilor prezenți a fost organizată de platforma „Igen, tessék”(Da, poftiți) sub titulatura provocatoare „Ardealul este al ardelenilor” și a fost moderată de Bethlendi András. 

Cunoscut pentru poziția sa fermă regionalistă și romanticul pamflet “M-am săturat de România”, Sabin Gherman a punctat că în Transilvania este necesar ca locuitorii, indifferent de etnie, să conștientizeze că un viitor al acestei zonei în care trăiesc nu se poate face mizând pe teoriile naționaliste care exclude fie românii, fie ungurii, din constructul politic al Transilvaniei autonome, ci doar potențându-și reciproc forța creatoare. Chiar dacă începe să existe deja o masă critică în Ardeal care înțelege ce înseamnă autonomia, spune Gherman, nu există deocamdată o elită politică care să îi reprezinte interesele, un partid transetnic, condus de un român-ungur-neamț.

“Românii fără unguri nu vor reuși nimic în Transilvania și nici ungurii fără români nu vor reuși nimic. Dacă nu conștientizăm acest lucru, ne vom lovi mereu de aceleași naționalisme. Flacăra identitară în Transilvania a rămas mereu aprinsă, și la români și la unguri”, a spus Gherman citând din Viktor Orban: “E timpul să ne pregătim popoarele pentru o altfel de istorie”.

Frica care macină comunitatea din Ardeal este tot din import, crede jurnalistul român: “românii se tem de unguri că o să vină Budapesta să revendice Ardealul, iar ungurii să sem că vin cei de la București și-I asimilează”.

În același sens s-a exprimat și Fancsali Ernő care a spus că nu e treaba maghiarilor din Transilvania să privească prin ochii Budapestei. “Noi cu prietenii români și sași trebuie să le spunem celor de la Budapesta și București ceea ce vrem să facem”, a spus el.

Dezbaterea a continuat cu intervenții și ale publicului spectator care și-a exprimat impresiile sau nelămuririle legate de programul asemănător asumat de regionaliștii români și de cei maghiari.