Maestrul Mircea Dinescu a creat cu adevărat poezie despre fabricarea vinului, în timpul evenimentului dedicat degustării soiurilor de vin marca Dinescu-Cetate. Degustarea a avut loc sâmbătă, la Casa Universitarilor.

Mircea Dinescu deţine circa 100 de hectare cultivate cu viţă de vie de-a lungul Dunării, vinul pe care îl produce fiind încărcat nu doar cu tehnologia avansată a stoarcerii strugurilor, ci şi cu melancolia şi metafora din sufletul poetului Dinescu.

 

El le-a explicat celor prezenţi că preferă să nu prelucreze vinul, ci să-I păstreze naturaleţea aromei folosind o presă cu aer comprimat care nu distrge şi sâmburii al căror tanin extrem de puternic amărăşte vinul. “E la modă acum ca vinul să fie baricat, adică să primească o aromă uşor de vanilie prin tratarea butoiului în care e depus. Consider că e o uniformizare a gustului vinurilor şi personal, mă interesează vinul şi gustul natural, nu gustul doagei butoaielor. Eu folosesc doar ceea ce rezultă din prima stoarcere a strugurilor”, a explicat el.

Viţa produce struguri cu atât mai tămâioşi şi mai miraculoşi depozitari ai licorii cu cât sunt mai puţini, spune Dinescu “ca o mamă care trebuie să hrănească cu acelaşi lapte tripleţi”. Seceta din lunile de vară este benefică strugurilor pentru că îndulceşte fructele, iar vinul iese excepţional.

Mircea Dinescu le-a împărtăşit celor prezenţi la degustare şi metoda sa unică de “verificare” a calităţii vinului: “Eram la mine la Cetate cu un crescător de capre şi aveam pe masă o carafă de vin făcut de mine. Şi am zis să văd dacă îl beau caprele. După ce l-au mirosit, imediat au început să lipăie! Dar când le-am adus sticle îmbuteliate de vin de la magazinul din sat, n-au vrut să bea. Caprele sunt mai deştepte ca oamenii, nu beau prostii”, a glumit el în râsetele generale.

Pe lângă voia bună asigurată de stilul inconfundabil al Maestrului, participanţii au degustat mai multe soiuri de vin, de la Sauvignon Blanc la două feluri de Rose şi Cabernet Sauvignon şi au gustat din specialităţile lui Dinescu, pastramă de piept de raţă şi zacuscă.

Mircea Dinescu a fost invitatul special al celei de-a cincea ediţii a Zilelor Culturale Maghiare.