Câteva zeci de oameni au savurat – încă înainte ca mâncarea gătită să fie servită – schimbul delicios de replici dintre poetul Mircea Dinescu şi scriitorul Janos Markus Barbarossa în timpul evenimentului „Joaca de-a literatura şi joaca de-a gătitul”.

Cei doi oameni de cultură s-au reunit la buza unui ceaun în care s-au întrecut să arunce la intervale calculate mai multe soiuri de carne pentru o tocăniţă interetnică, româno-maghiară a la Dinescu şi Barbarossa.

„În ţările civilizate marii bucătari sunt întotdeauna bărbaţi. Se spune că e pentru că sunt şi acele popoare care aveau armate puternice şi de aceea, gătitul le revenea tot bărbaţilor. Totuşi, în Turcia care aveau şi ei armată puternică şi unde femeile nu mâncau la aceeaşi masă cu bărbaţii, găteau doar femeile. Asta s-a păstrat şi la noi, în Ţările Române. Aici, bărbatul vine nervos de la muncă şi vrea să aibă mâncarea pusă pe masă”, a glumit Dinescu, devenit în ultimii ani pasionat de gastronomie şi el însuşi producător de vinuri şi fermier. Janos Barbarossa este el însuşi un personaj cu totul special: lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi şi muzician.

În ritmul condimentelor presărate peste bucate, Dinescu a împărtăşit audienţei anecdote despre relaţia preşedinţilor români cu mâncarea pe care i-a ironizat ca fiind pleonastici în domeniu şi obişnuiţi cu „conservele”. „La noi, şefii de cantină din timpul comuniştilor şi-au făcut restaurante după Revoluţie şi gătesc ca la cantină. Deci există o explicaţie pentru mediocritatea bucătăriei româneşti”, a mai spus Mircea Dinescu.

Doi ceteraşi au încălzit atmostera şi focul ceaunului cu folclorul din zona Călatei. Toţi cei prezenţi au savurat histrionismul celor două gazde, cât şi poveştile lor despre istoria literaturii îngemănate cu pasiunea pentru mâncare şi vinul de calitate, dar şi recitalurile de poezii ad-hoc. Mircea Dinescu şi-a recitat propriile poezii, iar Barbarossa, în contrapartidă, le-a recitat în limba maghiară, el fiind, de altfel, cel care s-a îndeletnicit în trecut cu traducerea lor. 

Mircea Dinescu este invitatul special al celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare. Clujenii pot participa şi la o degustare de vinuri, marca Dinescu. Poetul îi aşteaptă pe cei pasionaţi de vin sâmbătă, de la ora 15:00, în holul Casei Universitarilor.