Perioada: 23–24 august 2014

Locul: strada Potaissa

Emese Park participă la cea de-a 5-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu un program de două zile pe strada Potaissa.

Fundaţia „Oskultúra” (Cultura straveche) din Ungaria, care a construit şi administrează un sat-muzeu medieval, are ca scop organizarea de programe pentru cunoaşterea pe scară largă a epocii Arpadiene timpurii prin „reconstrucţia modului de viaţă istoric” al acestei perioade. Membrii organizaţiei au reconstituit o aşezare din secolul 10–11, s-au mutat în aceasta şi prin modul lor de viaţă prezintă existenţa cotidiană a unei cetăţi de comitat din vremea constituirii statului ungar.

Tema principală a instantaneului istoric prezentat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj este actualitatea încoronării lui Matia de Hunedoara, la aniversarea a 550 de ani de la acest eveniment. Pe strada mărginită de zidurile cetăţii Clujului vor fi construite decorurile şi accesoriile unei zile de sărbătoare şi de târg:

– tribuna din lemn ornamentată, acoperită cu prelată pentru spectatori, cu un teren pentru turniruri cavalereşti în faţa acesteia, patru căruţe de epocă cu prelate rabatabile

– standuri meşteşugăreşti, cu umbrare din pânză

– corturi cavalereşti

– lucrări de dulgherie: butoaie, bănci, laviţe, mese

– stindarde, lănci, scuturi şi alte decoraţii de epocă

– cuşca ruşinii, suspendată pe zidurile cetăţii, juguri de pedeapsă

– ţinte pentru tirul cu arbaleta/arcul, catapulta

După instalarea în cursul zilei de vineri, publicul interesat va putea participa timp de două zile la activităţile unei zile medievale de sărbătoare/ de târg. Parcurgând strada Potaissa, vizitatorul va putea întâlni personaje, obiecte şi situaţii caracteristice epocii reprezentate:

– cavaleri şi războinici înarmaţi care se întrec de mai multe ori pe zi în turniruri pe terenul din faţa tribunei

– muzicanţi şi cântăreţi-lăutari vor interpreta melodii medievale şi populare (de trei ori pe zi)

– cei interesaţi pot participa la jocuri şi probe de îndemânare medievale

– se poate încerca tirul cu arbaleta şi cu arcul

– pot fi vizionate metodele de lucru în meseriile tradiţionale artizanale prin intermediul unor demonstraţii de lucru în direct, cu produse şi unelte fidele respectivei perioade istorice

– vizitatorii mai aventuroşi se pot fotografia în jug de pedeapsa/cuşca ruşinii, se pot îmbrăca în costumaţie de epoca

Informaţii suplimentare despre Emese Park: www.emesepark.hu