Sâmbătă dimineața, 23 august, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdó János, viceprimarul Cluj-Napoca, Horváth Anna și primarul orașului Pécs, Zsolt Páva au redat familiei și posterității mormântul refăcut al lui Octavian Buracu care se odihnește în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj. Demersul a fost susținut financiar de municipalitatea din Pécs, unul din primele orașe înfrățite cu Clujul în 1992, prin intermediul lui Octavian Buracu.
Magdó János s-a referit la Octavian Buracu ca la un “bun patriot care a întins o mână prietenească tuturor etniilor din jur” și căruia comunitatea maghiară îi este recunoscătoare. Buracu a fondat chiar în 1992 Asociația Dialog Interetnic care edita și un periodic cu același nume. La căpătâiul celui care a fost Buracu, organizatorii acestui moment comemorativ de mare intensitate emoțională, au împărțit participanților numărul din 1995 al revistei Dialog Interetnic în care se anunța trecerea în neființă a fondatorului Octavian Buracu.
Primarul Zsolt Páva le-a cerut celor prezenți să facă o călătorie mentală în timp, până în ianuarie 1990 când imediat după Revoluția română, câteva transporturi umanitare din Pécs au ajuns la Cluj și au luat contact cu conducerea de atunci a municipiului. “În 1991 când mi-am început cariera politică ca viceprimar al Pécs-ului l-am cunoscut pe Octavian Buracu și mi-am dat seama că aveam de-a face cu o personalitate fantastică, un suflet deschis, democratic și binevoitor. Relațiile de prietenie au fost stipulate și într-un document de înfrățire al celor două orașe, semnat de Octavian Buracu și care este încă în vigoare și azi”, a spus acesta.
“Nu trebuie să uităm, însă, că Octavian Buracu a ajuns politician într-o epocă neprielnică în care a fi tolerant era socotită sau o slăbiciune sau o trădare. Amintirea lui trăiește în conștiința noastră, a prietenilor din Pécs”, a mai adăugat Zsolt Páva.
Reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, viceprimarul Horváth Anna a apreciat că în ultimii 5 ani, datorită evenimentelor organizate de Zilele Culturale Maghiare, “se dărâmă ziduri și se construiesc punți”. “Acest lucru I se potrivește cel mai bine personalității lui Octavian Buracu”, a declarat Horváth Anna.
În urma discursurilor, mormântul a fost sfințit de părintele ortodox Ioan Bizău.