kep_magyarhozNégy nap alatt hét beszélgetésbe bonyolódhatunk rendezőkkel, alkotókkal, színészekkel, hogy ami a szemünkön bemegy, az a szánkon távozzon. Kedden rajtol a Kolozsvári Magyar Filmnapok.

Bánsági Ildikó lesz a harmadik Kolozsvári Magyar Filmnapok egyik meghívottja, most már nyilvános kulisszatitok, hogy a színésznő rögtön igent mondott a meghívásra. A kolozsvári vonatkozású filmek seregszemléjét a Tranzit Alapítvány szervezi, így a négy napos eseményre értelemszerűen a Tranzit Házban és annak udvarán kerül sor.

Most is ingyen kapjuk a kulturális mannát, de nem csak azért, mert a filmnapok a harmadik Kolozsvári Magyar Napokhoz kapcsolódik, hanem mert ilyen a Tranzit. Azért Tranzit.

A seregszemlén a kolozsvári filmes műhelyek friss alkotásain kívül (Filmtett, kukker.ro, Minimum Party, Transindex, Videopontes, BBTE, Sapientia EMTE) láthatunk két nagyjátékfilmet is, melyben kolozsvári színészek szerepelnek. A Vizsga című alkotásban például Dimény Áron, a kolozsvári magyar színház színésze játszik, aki nem mellesleg a filmnapok moderátora, konferansziéja, egyik szervezője.A Morgen című filmről csak annyit, hogy Hatházi András az egyik főszereplője, és nem is akármilyen, a film kásztingdirektora pedig Molnár Levente, aki szintén kiváló munkát végzett. A számtalan nemzetközi díj és jelölés mindenképp ezt bizonyítja.



Az idei filmnapokon két tematikus nap is lesz, kedden Bálint Tibor (Kolozsvár, 1932. június 12. – Kolozsvár, 2002. január 28.) íróra, műfordítóra emlékeznek, szerdán pedig Kovács Ildikó (Sepsiszentgyörgy, 1927. december 5. – Kolozsvár, 2008. január 24.) bábszínházi rendezőre.A keddi napot a Zokogó Majom tölti ki.Az 1978-as színes, öt részes magyar tévéfilmsorozatot, melynek forgatókönyvét Bálint Tibor és Várkonyi Gábor írta, maratonban vetítik. Aki nem bírná cérnával, az az utolsó két részt szerdán és csütörtökön megnézheti, de csupán ezt a két részt ismétlik meg.Az első három részt levetítése után a Tranzit udvarán beszélget Bánsági Ildikó Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, aki a filmben Böskét játssza, Török Katalin színésznő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, a Sánta angyalok utcája darabban (Bálint Tibor) Vinczéné szerepében alakított. Ezenkívül ott lesz Bálint Júlia, Egyed Emese és Demény Péter.


A Kovács Ildikó tematikus nap színesebbnek ígérkezik. Megnézhetünk egy róla készült portréfilmet, melyet a bukaresti magyar adás forgatott nemrég, aztán egy általa készített kísérleti filmet is bemutatnak. Tovább habosítják a tortát a bábszínházi rendező képzőművészeti alkotásai, szerdán este nyolc órától az ő és Sipos Zoltán grafikáiból nyílik kiállítás. Itt még nincs vége, a Kovács Ildikó tematikus napot a rendezőnő egyik legsikeresebb felnőtt bábszínházi darabjának tévés változatával (Özvegy Karnyóné) zárják, mely 1976-ban készült.

De hogy a kolozsvári filmes műhelyek alkotásairól is essen szó: Nándika és Badi kukker.ro-s agymenésein (Szomszéd szerel-e SRL, Doktor Ház és Miszter Wattszon, A szabványos rénszarvas, Verespatak-paródia, Extrém téli sportok Dinkafalván, Leeiwatch) pénteken lazíthatunk, a BBTE és a Sapientia diákjainak kisfilmjeit csütörtökön, a Transindex Tv produkcióit a Minimum Party és a Filmtett-Duna Műhely Alkotótábor filmjeivel együtt szintén pénteken lehet megnézni.A Kolozsvári Televízió is megmutat nekünk néhány sikeresebb alkotást. A négy nap alatt a szervezők hét beszélgetést bonyolítanak le rendezőkkel, alkotókkal, színészekkel. Hogy ami a szemünkön bemegy, az a szánkon át távozzon
.