77476A magyar operában ma este 7 órakor kezdődő ünnepi műsorral nyílik meg hivatalosan a harmadik Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, amely az elkövetkező hét napon több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket.

Az egyik legrangosabb erdélyi magyar eseményre való ráhangolódás érdekében hétvégén nyakunkba vettük a belvárost, hogy a járókelőktől megtudjuk, hogyan is viszonyulnak a rendezvényhez. Kielégítő válaszokat kaptunk az általunk megkérdezett 25 személytől, magyaroktól és románoktól egyaránt. Noha utóbbiak nem igazán voltak tisztában a részletekkel, a kirakodó vásárra, mint mondták, mindenképpen ellátogatnak, és amennyiben tehetik, a kulturális és szórakoztató programokon is részt vesznek. Ilyen tekintetben tehát nem csak a magyaroké a Kolozsvári Magyar Napok.

A magyarok közül csak néhányan nyilatkozták azt, hogy keveset vagy egyáltalán nem tudnak a fesztiválról, ám az idősebb korosztály képviselői között olyan is akadt, aki tőlünk értesült a programról. Mint kiderült, munkahelyi időbeosztásuk miatt a munkahellyel rendelkezők az elmúlt két évben sem vehettek részt a napközben zajló eseményeken, legtöbben azonban remélik, hogy legalább a koncertek némelyikére elérnek idén. Ritka kivételek azért akadnak, így például a Bagoly könyvesbolt tulajdonosa, aki, még ha könyv- és kézműves stand mögül is, de aktív résztvevőként ott lesz a magyar napokon.

A legjobb talán az ifjúság helyzete. Két kolozsvári egyetemista, Ákos és Attila elmondták, hogy már régóta várják a rendezvénysorozatot. Attila elárulta, hogy tavalyelőtt önkéntesként kapcsolódott be, idén viszont már egyszerűen csak élvezni szeretné a programokat. Örül annak, hogy kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálhatja a kedvére valót, és véleménye szerint akár már évekkel ezelőtt is kitalálhatták volna a Kolozsvári Magyar Napokat.

 A szervezők szeretettel várnak mindenkit a III. Kolozsvári Magyar Napok nyitórendezvényére és az azt követő állófogadásra, amelyre ma este 7 órától kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában. Az ünnepi köszöntőket az opera és a filharmónia koncertje követi, az est meghívott előadója Demény Balázs zongoraművész. A belépés ingyenes.

 

www.szabadsag.ro