418389_443272652362178_1333515759_nHarminc önkéntes mintegy 120 sátrat húzott fel a Farkas utcában szerdán este: a református templomba koncertre igyekvők várakozással szemlélték a nyüzsgést az autóktól „felszabadított” hangulatos belvárosi utcában. Tegnap reggel a 11 órára hirdetett megnyitó idején többen még éppen csinosítgatták sátraikat, de akadt, aki roskadásig megpakolt pultja mögött már javában készítette az újabb kézművesterméket.

A Farkas utcai színpadot az idén másutt húzták fel: az egyetem főépülete és a Báthory-líceum közötti tér tágasabb, mint a levéltár előtti útszakasz volt tavaly. A megnyitót nem „hivatalosították” el, a szervezők részéről csupán a gyermekprogramokért felelős Sándor Boglárka (lapunk munkatársa) köszöntötte a munkanaphoz képest egészen tekintélyes számban gyülekező közönséget. A fesztiválutcával egyszerre a családos és gyermekprogramok is elkezdődtek a kollégium tornakertjében.


A tornakertben agyagozás zajlott már ma is, körmönfont kisasszonyok karkötőket készítettek, kisebbek só-liszt gyurmából ügyeskedtek sütiformákkal alakítgatott díszeket. A gyermekprogram szinte még csak bemelegítő a holnaptól kezdődő még gazdagabb kínálathoz. A színpadon szinte folyamatos a kínálat zenétől-tánctól humorig, minden este nagykoncerttel zárnak – a részletes programot naponta közöljük a Szabadságban, a teljes programot pedig letölthetik hírportálunkról is.Az egyetem melletti széles járdán a lombok árnyékban padok-asztalok várják a hűsölni, pihenni, falatozni-kortyolgatni vágyókat.



A színpad mögött régiségvásár van minden csecsebecséjével és a kacatok között megbújó kincsekkel, a talán inkább látványos, mint értékes egészalakos páncélok pedig akárha az egyetemet őriznék. A színpadtól a levéltárig találjuk a kézművestermékeket – bőrtől fonalig mindenféle nyersanyagból –, hagyományos élelmiszereket kóstolhatunk-vásárolhatunk húsféléktől sajtokig, az árnyékos oldalon találjuk a bortermelőket, majd a levéltárnál a lacikonyhákat. Sörből, fagylaltból sincs hiány.

A református kollégium előtt múzeumok standjainál kínálnak érdekes látnivalókat, de akár többféle fűből gyógynövényteához való kis zacskót is csomagolhatunk elvitelre, vagy kolbászt-szalonnát kóstolhatunk hagymával. Szemben, a naposabb oldalon találjuk az idén is a könyvstandokat, talán még többet, mint tavaly. Igazi csemegékre bukkanhat a figyelmes szemlélődő, és most a könyveket is olcsóbban adják. Tetszetős a magyar írók-költők zsebnagyságú sorozata, a Schlesinger Lajos százéves egyetlen példányos matematikai kéziratának szöveghű nyomtatása, de nagyon vitték Ajtay Ferenc Erdély természeti csodáit leíró kötetét, és gyerekkönyvek, atlaszok, tudományos kötetek tömkelegéből válogathatunk, amíg zsebünk bírja.


www.szabadsag.ro