cikkek_48641Túl vagyunk az idei magyar napok politikusokban legsűrűbb rendezvényén: "harangoztak", reménykedtek, és még az olimpikonokat is számba vették.

Ismét komolyzenével és politikusokkal startolt a Kolozsvári Magyar Napok: a hétfő esti nyitógálán a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia, romániai és magyarországi politikusok felváltva koncerteztek. Előbbiek repertoárját könnyebb felsorolni, mint utóbbiakét, és azt is meg lehet állapítani, hogy Demény Balázs zongoraművész vendégszereplése volt a legemlékezetesebb mozzanat.   
A gála Verditől A végzet hatalma opera nyitányával kezdődött, majd jött Liszt Ferenctől a Haláltánc, Bartóktól a Magyar képek, Kodály Háry Jánosából és a Székelyfonóból részletek, Erkel Bánk bánjából a Hazám, hazám, te mindenem, a Saroltából pedig az Ordító áriája. Az est Mozart és Puccini operarészletekkel, illetve a Magyar táncokkal zárult.   

A Kolozsvári Magyar Napok több tízezer résztvevője számára a fesztivál hete szórakozást, kultúrát, koncerteket és kiállításokat, játszóházat és fesztiválutcát jelent. A tegnap esti nyitógála felszólalóinak viszont teljesen mást is, mindenki aggatott egy-egy kifejezést arra a rendezvénysorozatra, amit mi egyszerűen „magyarnapokként” emlegetünk.

Harangozás a toronyban
Gergely Balázs főszervezőt még délelőtt nagyon meghatotta a Bálint Tibor-hangfelvétel, amelyet az író özvegye játszott le nekik, és amelyen Bálint az Egyszer én is harangoztam című írását olvassa fel. A KMN ezért szerinte harangozás a toronyban, amelyben mindenki a maga kicsi harangját húzza.

Nem politika
Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint ez egy olyan rendezvény, amit nem szabad felhasználniuk a politikusoknak saját céljaikra.

A multikulturalizmus emblematikus eseménye
Emil Boc polgármester köszöntését Gheorghe Şurubaru alpolgármester tolmácsolta; eszerint a rendezvény a májusi Kolozsvár-napokkal együtt emeli a város kulturális színvonalát. Leszünk mi még Európa Kulturális Fővárosa. Köszöni, hogy megadják a szórakozási lehetőséget minden kolozsvárinak. Nagyjából ehhez kapcsolódott Horea Uioreanu megyei tanácselnök is, aki szerint Kolozsvár mindenkié, és Kulturális Fővárosnak kell lennie.

Szombathelyi Magyar Napok
Nem, nem mondta ezt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, hanem egységes magyar kultúrát emlegetett anyaországi plusz határon túli helyett, így szerinte kultúratámogatás szempontjából mindegy, hogy Szombathely vagy Kolozsvár. Vagy mégse mindegy, mert az államtitkár bejelentése szerint komoly tervek vannak arra, hogy Kolozsváron magyar intézet nyíljon.

Kiemelt jelentőségű rendezvény
Mert a Nemzeti Kulturális Alap ilyen alapon biztosít támogatást a KMN számára. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédét Brendus Réka, az erdélyi osztály osztályvezető-helyettese olvasta fel. A beszédhez felütötték a közhelytárat, annak is az ötvenes évekbeli javítatlan kiadását, és valamiféle városok közötti versengésről írtak benne, amelyet Kolozsvár nyert meg a „trianoni trauma” után.

Fővárosi rendezvény
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Kolozsvárra fővárosként tekintenek mind a szentgyörgyiek, mind a háromszékiek vagy a székelyek. És nem állna ám meg a kultúránál: szeretne egyszer idejönni parlamentbe is, mégpedig regionális parlamentbe. Az erdélyieknek Kolozsvár a világ közepe.

Jel és csoda
Toró T. Tibor EMNP-elnök azt gondolta a fesztivál első kiadása előtt, hogy ez egy jel, amit megérdemel Kolozsvár lakossága, illetve egy csoda, amely hitet és bizalmat erősít. Gergely Balázsra visszautalva jó harangozást kívánt a fesztivál alatt.

Reménysugár
Tőkés László látja így a Kolozsvári Magyar Napokat. Ő különben úgy foghatta fel azt a feladatot, hogy beszédet kell mondania, mint egy fogalmazást, amiben kötelezően fel kell használni a következő kifejezéseket: Székelyföld, funarióta, olimpia, fogyatkozás, Székely Mikó Kollégium, erdélyi olimpikonok nevei, Szodoma, nehéz történelmi idők, nagybányai Új Kiáltó Szó.

Hit, remény, bizakodás
A magyar jövőben, mi másban, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint is, aki arról is beszélt, hogy a rendezvényt ki is lehetne bővíteni úgy, hogy az erdélyi magyar kultúra, sőt a határon túli magyar kultúra éves seregszemléjévé váljon.

***

Az ünnepi gála egy kedélyes állófogadással ért véget, és most már tényleg fejest ugorhatunk a programfüzetbe: egy hétig mienk a város. Meg az év többi 357 napján is, de most a buli adott.