Szombat, augusztus 23., 17:00 óra

Helyszín: Kolozsvári Magyar Opera

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számtalan magyarországi és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratóriumi repertoár rádió-, TV- és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Hetvenéves fennállása óta állandó közreműködője a nemzetközi zenei versenyek döntőinek és gálakoncertjeinek.

A Kolozsvári Magyar Napokon a nagy múltú zenekar a következő művekből ad minőségi ízelítőt a Kolozsvári Magyar Opera színpadán: Kodály: Páva variációk, Liszt: Les preludes és Csajkovszkij: V. Szimfónia.

A rádiózás és a kiemelkedő színvonalú muzsikálás egymásra találásában döntő szerepet játszott Dohnányi Ernő, akit 1931-ben neveztek ki a rádió főzeneigazgatójává. Ő volt az, aki világosan látta, hogy miként lehet a rohamtempóban fejlődő technológiát a mindig új utakat kereső zene szolgálatába állítani. 1936-ban alakult meg a majdani nagyzenekar magjának is tekinthető szalonzenekar. Dohnányi a kor legtehetségesebb művészeit hívta az együttesbe.

A zenekart azóta sok tehetséges karmester és zenész gazdagította, 2011-től Vajda Gergely zeneszerző-karmester vezeti az MR Szimfonikot. Ő a rádiózenekar múltjából és a közszolgálati szerepből kiindulva fogalmazta meg művészi programját, melyben hangsúlyos szerepet szánt a modern zenének: „Úgy gondoltam, hogy a magyar 20. és 21. századi műveknek vissza kell kerülniük a mindennapi hangversenyélet körforgásába, és ebben az MR Szimfonikusoknak az éllovas szerepét kell vállalni”.

Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület, MTVA