Szerda, augusztus 20., 16:00 óra

Helyszín: Egyetemiek Háza (Farkas utca)

Tárlatvezetés: csütörtökön 10.00 és 16.00 órától, pénteken 10.00 és 16.00 órától, szombaton 10.00 órától, valamint vasárnap 10.00 órától Kőrösi Andrea (a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményi főosztályvezető-helyettese, a vándorkiállítás kurátora) vezetésével magyar nyelvű csoportok számára.

Szervező: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Az éltető víz című nemzetközi vándorkiállítása a 2012 őszén megrendezett, azonos című időszaki kiállításra épül. A vándorkiállítás 2013 szeptemberében indult útjára, és 2014 augusztusáig öt helyszínen mutatkozik be. A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatta.

A kiállítás első és utolsó helyszínének magyarországi múzeum ad otthont, a közbenső időszakban három határon túli – egy kárpátaljai és két székelyföldi – intézményben mutatkozik be:

1. Balatoni Múzeum, Keszthely (Magyarország): 2013. szeptember 13. – november 15.
2. Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, Beregszász (Ukrajna): 2013. december 13. – 2014. március 10.
3. Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós (Románia): 2014. március 22. – május 21.
4. Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely (Románia): 2014. május 21.. – július 23.
5. Wosinsky Mór Múzeum, Szekszárd (Magyarország): 2014. július 16 – szeptember 15.

A vándorkiállítás az agrárium különböző területein történő vízfelhasználást mutatja be. A kiállítás visszanyúlva a 18-19. századig, megismerteti nemcsak az agrártörténeti vonatkozásokat, hanem jól példázza ökológiai szempontból is a természettel kezdetben összhangban élő, környezetéhez alkalmazkodó, majd azt a maga nagyobb hasznára átformáló ember sikereit és kudarcait is.

A vándorkiállítással bemutatjuk: a víz sokoldalú szerepének, a mezőgazdaságban és a falvakban történő vízfelhasználás történetét, felhívjuk a figyelmet természetes vizeink védelmére, a vízgazdálkodásban szükséges szemléletváltás fontosságára, valamint a takarékosabb fogyasztási szokások kialakulásának szükségességére.

Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg a vízzel. Önállóan használható rajzos-játékos ábrával irányítjuk a gyerekek figyelmét a környezetvédelemre. Az óvódás és iskolás korosztály számára sokrétű múzeumpedagógiai programot kínálunk, illetve bemutatjuk a gyerekek vízről, vízzel kapcsolatos témákról készült rajzait, munkáit.