2014. augusztus 18–23.

A Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői: Tranzit Alapítvány, Erdélyi Magyar Filmszövetség, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Partnerek: Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, Igen, tessék! Egyesület, Erdélyi Magyar Filmszövetség, Filmtett, Kolozsvári Televízió, Minimum Party, Sapientia EMTE, Transindex, Video-Pontes, Babeș-Bolyai Tudományegyetem–Színház és Televízió Kar, Paprika Rádió, Transindex, „45 éves a Magyaradás”

Helyszínek:

Művész mozi (Universităţii/Egyetem u. 3. sz.)

Tranzit Ház (Bariţiu/Malom u. 16. sz.)

Sapientia EMTE (Calea Turzii/Tordai út 4. sz.)

Szekciók:

1. FilmHíd

Állandó programok:

MESESÁTOR – Filmkocka

Történt már veled olyasmi, amiről úgy gondolod, annyira vicces, kedves, hátborzongató, könnyfacsaró, földöntúli, drámai, megható vagy csak egyszerűen egyedi, hogy akár filmet is lehetne forgatni belőle? Ha igen, gyere a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Filmkockához. Itt elmondhatod a történeted, mi felvesszük – és film is készülhet belőle! Forogni kezd az életed! Keresd a filmkocka sátrat!

Helyszín: Bulgakov és KajaTanya között

ÁLOMSÁTOR – Dreampire

Az álomvilág a kultúrák és a nyelvek fölött létezik. Hétmilliárd ember hétmilliárdféleképpen álmodja ugyanazokat az álmokat. Egy színes-paradox-efemer történetfolyamba csöppenünk bele éjről éjre, amelyről felébredéskor többnyire elfeledkezünk, mégis permanensen él és dolgozik bennünk. Számtalan álmoskönyv, álomfejtés, tudományos álomkoncepció és megfilmesített álomkép született. Mi most az Álmosfilmre szeretnénk vállalkozni. Nagyszabású audiovizuális tablót szeretnénk alkotni hétköznapi emberek álomélményeiből. Az egyedülálló dokumentumanyag mozi- és televízió-kompatibilis szerkesztési koncepciója mellett kísérleti, archiválási, tudományos és online közösségszervező szándékkal is készül. Keresd a filmkocka sátrat!

Helyszín: Bulgakov és KajaTanya között

2. Kolozsvári Filmszemle

Kolozsvári vonatkozású filmek szemléje: minden műfajban a játékfilmtől az animációs filmig; minden korszakban a némafilmgyártástól a jelenig; kolozsvári alkotók és műhelyek filmjei Kolozsvárról és a nagyvilágról; Kolozsvár és a kolozsváriak a nagyvilág alkotóinak filmjeiben

Házigazdák, a beszélgetések moderátorai: Dimény Áron, Jakab-Benke Nándor

Helyszín: Tranzit Ház, nagyterem/Tranzit udvar (Barițiu/Malom u. 16. sz., bejárat a Névtelen utcáról)

Esős időben a nagyteremben vetítünk. A Tranzit Alapítvány fenntartja a műsorváltoztatás jogát. A belépés ingyenes.

Állandó programok: plakát- és könyvkiállítás; videotéka a Kolozsvári Magyar Napok előző kiadásainak filmjeiből

Keddtől, augusztus 19-től péntekig, augusztus 22-ig naponta 16–22 óra között a Tranzit Ház emeletén.

Minden este 22 órától KERTMOZI a Tranzit Ház udvarán