Péntek, augusztus 22., 18:30 Farkas utca

Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja, művészetében ott tükröződnek az elmúlt fél évszázad jelentős fordulatai.

1964-ben került az Illés zenekarba, ahol Szörényi Leventével megalkották a magyar rock első felejthetetlen dalait (Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa). Ezekkel a dalokkal írta be magát a szövegíró és gyakran dalszerző Bródy János a magyar könnyűzenei kultúra aranykönyvébe.

Bródy János hitelesen tudta megfogalmazni nemzedéke álmait és csalódásait, így már első önálló felvételei nagy népszerűségnek örvendtek. 

 

Első lemeze 1980-ban jelent meg Hungarian Blues címmel, rajta olyan felejthetetlen dalokkal, mint a Filléres emlékeim, a Földvár felé félúton, a Mama, kérlek. A későbbiekben még megjelentek: Ne szólj, szám, Egy hétig tart egy szerelem, Ha én rózsa volnék, Hang nélkül, Engedd, hogy szabad legyek, Átmeneti állapot, Zárt osztály, Légy hű magadhoz stb.

 

 

A Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, előadóművész munkásságát rengeteg elismerésben részesítették. Hogy csak az utóbbi évekből említsünk párat: 2011-ben vehette át a magyar Grammy-díjként számon tartott Fonogram-díjat, 2012 pedig az Artisjus Életműdíjat.