A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítása óta az ország kulturális életében igen fontos szerepet tölt be.  A Schikedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett épület 1906-ban nyitotta meg kapuit a budapesti Hősök terén, s az eltelt 108 esztendőben látogatók egymást követő generációi gyönyörködtek az épületben és a benne őrzött műtárgyakban egyaránt. A múzeumban hat állandó kiállítás tekinthető meg, ezek az alábbiak: Egyiptomi Gyűjtemény, Antik Gyűjtemény, Régi Képtár, Régi Szobortár, 1800 utáni Gyűjtemény és Grafikai Gyűjtemény.

Az állandó kiállításon bemutatott műtárgyak a művészet történetének több ezer éves fejlődését, változását szemléltetik kiváló névtelen, valamint ismert mesterek alkotásaival, akiket terjedelmi korlátok miatt lehetetlenség felsorolni, álljon itt csupán néhány név a sok közül: Dürer, Raffaello, Giorgione, Tiziano, El Greco, Velázquez, Goya, Delacroix, Monet, Manet, Renoir, Gauguin!

Múzeumunk évről évre nagy sikerű időszaki kiállításokat is rendez, jelenleg a Toulouse-Lautrec világa című tárlattal várjuk látogatóinkat.

A kiállításokhoz múzeumpedagógiai programok csatlakoznak; tárlatvezetéseket, osztályfoglalkozásokat, családi napokat és előadássorozatokat szervezünk, amelyek segítségével próbáljuk a manapság rengeteg vizuális élményt befogadni kénytelen gyermekeket, fiatalokat megtanítani a szépség élvezetére, a valódi értékek felismerésére.

A Szépművészeti Múzeum Baráti Köre a felnőtteket szólítja meg, céljuk egy olyan közösség létrehozása, amely érdeklődési körét, értékrendjét tekintve homogén, s amelynek támogatásával, segítségével a látogatók és a múzeum közötti kapcsolat még magasabb színvonalúvá és harmonikusabbá válhat.

Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon csütörtöktől minden nap 10 és 18 óra között várjuk az érdeklődőket. Akárcsak tavaly, idén is a Szépművészeti Múzeum kiállításait, programjait és a Baráti Kört fogjuk kiadványokkal népszerűsíteni, valamint egy kevés eszközt igénylő kézművesalkotást fogunk készíteni az érdeklődő gyerekekkel közösen.