EMLÉKEZZÜNK A HŐS DONÁTRA, KOLOZSVÁR MEGMENTŐJÉRE!

Újra elrajtol a KMN-Donaton Terepfutóverseny a 13. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján
Idén újra várjuk a jelentkezőket az immár negyedik KMN-Donaton Terepfutóversenyre – a 13. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján.

Augusztus 21-én 10 órától a tavaly már bevált helyszínen, a Donát-legenda szülőföldjén, a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a KMN-Donaton Terepfutóverseny résztvevői tíz különböző kategóriában (3-6 év közöttiek, 7-9 év közöttiek, 10-11 év közöttiek, 12-13 év közöttiek, 14-15 év közöttiek, 16-17 év közöttiek, 18-34 év közöttiek, 35-44 év közöttiek, 45-54 év közöttiek és 55 év felettiek) és három különböző – 1, 5 és 10 kilométeres – távon.

Idei versenyünkre augusztus 18-án 20 óráig lehet jelentkezni a www.donaton.ro oldalon. A nevezési díj 14 év alattiak számára 15 lej, a 14 év fölöttieknek pedig 25 lej. A rajtcsomagokat augusztus 20-án 15 és 20 óra között a főtéri Infópontnál vehetik át a résztvevők. A versenyzőknek mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítunk, a befutók teljesítményét pedig éremmel jutalmazzuk. A megfáradt versenyzőket – a korábbi évek hagyományának megfelelően és a Fóti Sörfőzde felajánlásából – a célban egy pohár hideg sörrel vagy szörppel fogadjuk. Ugyanakkor szintén a terepfutóverseny helyszíne ad otthont a hagyományossá vált, magyarnapos örömfőzésnek, valamint gyermekprogramok és élőzene is várja a falumúzeumba kilátogatókat. Az örömfőzés részleteivel és a vonatkozó regisztrációs feltételekkel hamarosan jelentkezünk.

Mint ismeretes, a legenda szerint – közel 400 évvel ezelőtt –, épp a Hója-erdő területén (a KMN-Donaton Terepfutóverseny mai helyszínén) legeltetett Donát, aki egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvárra támadó török seregre. Ezt követően a hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, bezörgetett a Monostor-kapun, s rohant egyenest a városházára. Csak annyi ideje volt, hogy riassza a városlakókat, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták, s elkergették az ellenséget. Az idén negyedik alkalommal megszervezésre kerülő versenyünkkel ismét rá emlékezünk, futás közben pedig fejet hajthatunk Donát szobra előtt, amely a múzeum bejáratát őrzi.

Az eseménnyel kapcsolatos további fontos információk találhatók a www.donaton.ro oldalon, valamint a www.facebook.com/kmndonaton címen.

Megosztás:

Leave a Reply