„Nekünk a Főtér a Grund!” – 13. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 14-21. között

A 13. Kolozsvári Magyar Napok beharangozó sajtótájékoztatóján ismertette a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjével kapcsolatos főbb tudnivalókat Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Szabó Lilla, a Kincses Kolozsvár Egyesület ügyvezető igazgatója, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója és Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja.
„Bízunk benne, hogy két világjárvány-sújtotta év után a Kolozsvári Magyar Napok közönsége és az elmúlt tizenkét évben kialakult valódi közössége újra, a 2020-as esztendő előtti létszámban és lelkesedéssel tart velünk rendezvénysorozatunk idei kiadása alkalmával. Reméljük, a közegészségügyi állapotok e mostani, megnyugtató formájukban maradnak, és a világpolitikai helyzet is csillapodni fog, hiszen felszabadultan ünnepelni igazán csak békében tudunk” – kezdte mondandóját Gergely Balázs. A Magyar Napok főszervezője hozzátette: szervezőkként minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a rendezvénysorozat ismét régi fényében és méretében várja a feltöltődni vágyókat. „Nehéz két év áll mögöttünk, hisz munkánkat olyan időszakban kellett végeznünk, amikor az egészségügyi óvintézkedések következményeként csak számos korlátozás és tiltás betartásával találkozhattunk. Ugyanakkor ebben az időszakban is kiemelt célunk volt, hogy – korábbi, 2020-as mottónkat idézve – ami belefért, azt mind megtegyük, s átmentsük a Magyar Napokat a megnyugtató, vírusmentes időszakra. Örömmel tapasztaljuk, hogy ez sikerült, és hálával nyugtázzuk, hogy mindezt a közönség is értékelte, hiszen kitartott mellettünk, és a korábbi években, a korlátozások ellenére is ellátogatott a Magyar Napok rendezvényeire” – mondta Gergely Balázs.
A főszervező elmondta: az idei Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 14-21. között szervezik meg, ugyanakkor a korábban megszokottak szerint, idén is lesz nulladik nap, s így már augusztus 13-án – kiállításmegnyitókkal – kezdetét veszi a magyarnapos programkavalkád. A sajtótájékoztatón elhangzott: idén is több mint 100 partnerszervezettel közösen alakítják ki a rendezvénysorozat végleges programkínálatát, mely július második felétől lesz elérhető, a www.magyarnapok.ro honlap pedig már június elején látogatható lesz, amelyen – a magyarnapos applikációhoz hasonlóan – a rendezvénnyel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható lesz. „A Magyar Napok szervezőcsapatához idén is csatlakozhatnak az önkéntesek, az erre vonatkozó felhívás pedig hamarosan elérhető lesz. Ismét számítunk támogatóinkra is, akik nélkül rendezvénysorozatunk nem valósulhatna meg, s akik a világjárvány idején, nehezebb anyagi körülmények között is fontosnak tartották közös ügyünk, a Magyar Napok megszervezésének támogatását” – hangsúlyozta Gergely Balázs.

Jól ismert programhelyszínek és felújítás alatt álló Farkas utca

„Jó hír, hogy az elmúlt években néhány új programhelyszínnel bővült a Magyar Napok által belakott terek száma, s ezen helyszínekre ismét visszatérünk” – jelentette ki Gergely Balázs. A főszervező elmondta: Kolozsvár Főtere újra a rendezvény központi helyszíne lesz, ahol esténként (19 és 21 órától) újra napi két koncertnek örvendhetnek a résztvevők. Ugyanakkor a kül- és beltéri rendezvényhelyszínek széles palettáját is megőrzik, a Bánffy-palota és a Bánffy-udvar is megszokott formájában üzemel majd, a Fogoly utcában található Borutca is várja majd a Kárpát-medencei borok szerelmeseit, a belvárosi iskolák udvarai és belső terei is programhelyszínekké válnak, a Romkertben az Emese Park középkori faluja egy bővített formában jelentkezik, a Falumúzeum és a Hója-erdő ismét otthont ad KMN Donaton futóversenynek és a nagysikerű örömfőzésnek, a Szentegyház utca 4. szám alatt található, korábban Olimpiai Udvarként működő belső udvar pedig a fiatalokat várja majd napközbeni programokkal és esti bulikkal. „A programhelyszínek tekintetében egyetlen aggodalmunk van, éspedig a korábban fesztiválutcaként működő Farkas utca helyzete, hiszen ott jelenleg is felújítási munkálatok zajlanak. Egyrészt örvendünk, hogy a kincses város egyik jelképének is számító utca megújul, ugyanakkor rendezvényünk szempontjából ez egy időszakos veszteségnek tekinthető, melyért ezúton is szíves elnézését kérjük minden magyarnapozónak! Fontos hangsúlyoznunk: nem mondunk le a Farkas utcai vásárról, a Polgármesteri Hivatallal közös megállapodásunk értelmében pedig annyit fogunk használni és belakni az utcából, amennyit az addig elkészülő munkálatok lehetővé tesznek” – jelentette ki Gergely Balázs, majd hozzátette: a Farkas utca nem váltható ki más, alternatív helyszínekkel, s ugyanezt a visszajelzést kapták másoktól is, így egyértelmű volt számukra, hogy a lehetőségekhez mérten, az idei Magyar Napok alkalmával is várják majd a résztvevőket e programhelyszínre.

Naponta két koncert a Főtéren, jazz, blues, világzene és gyerekkoncertek a Bánffy-udvarban

A főtéri nagyszínpad ismét változatos zenei programok helyszíne lesz. Kedden (augusztus 16-án) a 24. Szent István-napi Néptánctalálkozó művészei veszik birtokba a Főteret, a Magyar Napokkal egyidőben megszervezésre kerülő rendezvénysorozat idei kiadása pedig a 45 éves kolozsvári magyar táncházmozgalom megünneplése köré szerveződik. Szerdán (augusztus 17-én) immár a könnyűzenéjé lesz a főszerep, amikor Varga Miklós és a Band lép színpadra, őket követően pedig a Republic zenekar ad koncertet. Csütörtökön (augusztus 18-án) a Budapest Klezmer Band és a Csík zenekar lép fel, utóbbihoz pedig meghívottként Presser Gábor és Karácsony János csatlakozik, hogy Erdélyben először Kolozsváron mutassák be A dal a miénk elnevezésű Csík zenekar-albumot, amely LGT-dalok feldolgozásait kínálja. Pénteken (augusztus 19-én) először a Loose Neckties Society elnevezésű kolozsvári színészzenekar ad koncertet, őket pedig a budapesti Vígszínház fiúzenekara, A Grund követi – Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel kiegészülve. „Augusztus 19-én ismét együtt ünnepelhetjük Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulóját, s úgy gondoltuk, a Vígszínházban bemutatott, mára már legendássá vált A Pál utcai fiúk című musical szereplőinek fellépésével is jelezhetjük: nekünk a Főtér a Grund” – mondta Gergely Balázs, aki rámutatott: az idei Kolozsvári Magyar Napok mottója is – „Itt leszünk!” – az említett musical egyik ismert dalából származik. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színházban egy meglepetés-előadásra kerül sor, melyről a későbbiekben tájékoztatják a szélesebb nyilvánosságot, a Főtéren pedig a Pokolgép, azt követően pedig a Bagossy Brothers Company ad koncertet. A Magyar Napok záróeseményeként, vasárnap (augusztus 21-én) a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában és Vidnyánszky Attila rendezésében láthatják az érdeklődők – Erdélyben első alkalommal – a neves budapesti társulat Csárdáskirálynő című új, minden eddiginél látványosabb és nagyszabásúbb előadását. A szervezők elmondták: a főtéri koncerteken kívül a Bánffy-udvarban működő Petőfi-színpadon ismét helyet kapnak a rock, a jazz és a blues hazai, valamint magyarországi képviselői, itt lesznek – a Szentegyház utca 4. szám alatt működő bulihelyszínen kívül – a további after-bulik, és ide várják majd a legkisebbeket is a különböző gyermekkoncertekre.

Komolyzene, nyitógála és egyéb tudnivalók

Szabó Lilla programigazgató elmondta: a Magyar Napok programkínálatában idén is kiemelt helyen szerepelnek a komolyzenei koncertek, amelyek nagyrészt a Erdélyi Néprajzi Múzeumban (Redutban) kapnak helyet, valamint emlékeztetett arra is, hogy a Kolozsvári Magyar Napokkal egyidőben, annak társrendezvényeként szervezik meg – a budapesti Auris Művészi Ügynökséggel közösen, augusztus 13-17. között – a Magyar Egyházzenei Fórumot. „Az ötnapos rendezvénysorozat célja a rendszerváltást követő magyar egyházi zeneszerzők alkotásainak népszerűsítése a széles nagyközönség számára” – emlékeztetett Szabó Lilla, majd hozzátette: komoly színházi programmal is készülnek az idei Magyar Napokra, melyről a későbbiekben adnak hírt, s ugyancsak egy jövőbeli időpontban jelentik be a Magyar Napok nyitógálájának részletes programját is, melyre ismét a Kolozsvári Magyar Operában kerül sor. A szervezők emlékeztetettek: a hagyományokhoz híven, ismét ökumenikus istentisztelet nyitja a Magyar Napok rendezvényeinek során. „A képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, vezetett séták, gyermekfoglalkozások, közéleti beszélgetések mind-mind helyet kapnak az idei programban, mely a rendezvény honlapján, valamint a nulladik naptól átvehető programfüzetekben is elérhető lesz” – jegyezte meg a programigazgató, aki az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Kincses Kolozsvár Egyesület honlapját is, mely a www.kincseskolozsvar.ro címen található.

„A Kolozsvári Magyar Napok a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvénye”

„A magyar kormány képviseletében Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa évek óta tartó, szoros együttműködésben áll a Kincses Kolozsvár Egyesülettel. Mára már a Kolozsvári Magyar Napok a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát, így öröm és megtiszteltetés, hogy nem csak partnerei lehetünk a rendezvénynek, de a Főkonzulátus saját programjaival is megjelenhet a rendezvénysorozat időtartama alatt. Idén is arra törekszünk, hogy Magyarország kulturális és turisztikai értékeit a lehető legszélesebb körben népszerűsítsük, de kultúrpolitikai, kultúrtörténeti és kultúraszervezéssel kapcsolatos beszélgetésekre is vállalkozunk” – mondta Grezsa Csaba vezető konzul, majd hozzátette: a Főkonzulátus tereit is megnyitják az érdeklődők előtt, hiszen számos eseménnyel várják majd a magyarnapozókat.

Az idő előrehaladtával a 13. Kolozsvári Magyar Napokkal kapcsolatos minden fontos információ elérhető lesz a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint az esemény Facebook-oldalán, a www.facebook.com/magyarnapok címen.

Megosztás:

Leave a Reply