Tragedia omului |
Tragedia omului a suscitat interesul publicului şi a umplut o bună parte a sălii Cinematografului Arta, loc redeschis special pentru Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Lungmetrajul de animaţie semnat Jankovic Marcell e munca lui de-o viaţă şi să nu uităm că dumnealui e, printre altele, nominalizat la Oscar pentru Sisyphus.
Ideea a preluat-o din opera lui Imre Madách şi reprezintă o odisee prin istoria omenirii, pe care Adam o trăieşte.
El se află într-un permanent dialog cu Lucifer, co-creatorul lumii, iar fiecare epocă e făcută într-un stil de animaţie diferit, filmul reuşind astfel să reunească aproape toate, dacă nu chiar toate, tehnicile acestui gen cinematografic.
Cele 15 acte, care constituie un periplu prin trecutul, prezentul şi viitorul omenirii, se diferenţiază vizibil ca estetică, dar au un aspect comun, dialogul parcă infinit dintre Adam şi Lucifer dominând naraţiunea. E interesant că nu regăsim nici măcar o fărâmă pozitivă în cele aproape trei ore de peliculă, filmul fiind de un nihilism molipsitor, dar deloc tezist, ci doar foarte frust.
Dacă aţi ratat proiecţia acestui film-eveniment, vi-l recomandăm pentru o vizionare cât mai grabnică şi vă invităm să aveţi răbdare până la capăt, pentru că merită atât ca poveste, cât şi ca cinematografie. De o frumuseţe răvăşitoare, Tragedia omului pune lucrurile pe tavă în cel mai sincer şi izbitor mod posibil. |