Ha kortárs kolozsvári festőművészetről beszélünk, meglehet, hogy nem Kádár Tibor neve jut eszünkbe elsőre. Ez annak is betudható, hogy bár kincses Kolozsvár szülöttje, emberöltőnyi ideje Magyarországon él és dolgozik.

A Kincses Kolozsvár Egyesület meghívására a számos díjjal kitüntetett, megbecsült kolozsvári művész hosszú évek után ismét visszatér szülővárosába. A táj és embere című tárlatot az 5. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján nyitják meg a Szépművészeti Múzeumban.

Kádár Tibor már első egyéni kiállításán (Kolozsvár, Korunk Galéria, 1980. november) a táj és embere elkötelezettjeként mutatkozott be. Ez a táj elsősorban Kalotaszeget jelentette – de nem a színes, gazdag népművészetével a figyelmet magára felhívó vidéket, hanem a gondokat, a drámaiságot, a struktúrát és a mélységet.

Három és fél évtized múltán Kádár az erdélyi (gyökerű) festészet egyik kortársmestereként áll előttünk, aki bár nem szakított a tájábrázolás legjobb magyar hagyományaival és a figuratívitásával, a kísérletezésről sem mond le. Korábban sem volt idegen tőle a vonzódás a történelemhez, művelődési örökségünkhöz – most nagy táblaképeiről néz szembe velünk a múlt, a régmúlt és a 20. század.

Mai veszprémi műhelyéből, illetve a zsobokitól a bálványosi alkotótáborokig ívelő hangulatokból válogatva, kiteljesedett életművének néhány fontos részletét mutatja be a 2014-es Kolozsvári Magyar Napok közönségének.

A Kincses Kolozsvár Egyesület szeretettel hív és vár mindenkit a tárlatnyitóra.

Időpont: 2014. augusztus 16-án, szombat, 17 óra.
Helyszín: Szépművészeti Múzeum