Ki kopog, mi kopog? Egy fekete holló? Bizony igen, mégpedig Oszkárrr!

No de mit tudunk róla azon kívül, hogy a Kolozsvári Magyar Napok reklámarca? Ki ő, honnan jött és merre tart? A következőkben megismerhetitek Oszkár történetét – kezdve a Hunyadiak címerétől egészen az 5 másodperces krokikig.

Ennek a kedves, egyszerű, de annál frappánsabb vonalvezetésű hollófigurának legendás történelmi múltja van, elég csak arra gondolni, hogy anno belevésték a Hunyadi család címerébe is. Igaz, akkor még nem Oszkárnak hívták. A legenda szerint a fogságban tartott Mátyás üzenetét egy holló vitte el édesanyjához, Szilágyi Erzsébethez, aki közbenjárásával sikerült kiszabadítsa fiát. Így lett hálából a hollóból címerállat, a címer pedig állati.

A Heltai Gáspár-féle krónika szerint a holló a királyi származást bizonyította. Egyes pletykák úgy tartják, hogy Hunyadi János Zsigmond király fia volt, így az uralkodó – törődését kimutatván – egy aranygyűrűt ajándékozott neki.



Egy növekvő gyermeknek azonban minden játék: így történt, hogy míg a kis János játékszernek használta, egy holló sikeresen elcsente tőle az értéktárgyat. Persze ez nem maradt büntetlenül, ugyanis János édesanyja testvére segítségével lenyilaztatta a szemtelen szárnyast, és a gyűrű épségben megkerült. Serdülőkorában Hunyadi János a királyi udvarban próbált szerencsét, s miután bemutatta a bizonyítéknak számító gyűrűt, a király szeretettel neki ajándékozta Hunyadot és vidékét. Az újdonsült nemes meg is tette címerállatnak élete fontos kísérőmadarát.

Most pedig a legendás régmúltból térjünk vissza a hős közelmúltra. Gergely Balázs főszervezőtől tudjuk, hogy egy olyan kabalát szerettek volna, mely egyszerre köthető a város történelméhez és szolgálhat Kolozsvár referenciájaként. Könczey Elemér grafikus ekkor megjegyezte, hogy a madár fekete színe lehet, hogy nem közvetít pozitív érzéseket a befogadók számára, sőt, épp ellenkezőleg. Azonban a sors mégiscsak a holló mellett döntött. A madár sorásról szóló vita közben történt egyszer, hogy Gergely Balázs telefonálás közben valahol a Honvéd (Dorobantilor) utcán egy sebzett hollófiókára lett figyelmes az út közepén. Miután segített a madárnak a túlélésben, már nem volt kérdés a kabala-talány.

A madár családi gyökereiről még tudni kell, hogy névadó keresztapja Laczkó Vass Róbert, az Állami Magyar Színház színésze volt, aki a Facebookon nyereményjátékot hirdetett a madárnév-dilemma eldöntésére. A keresztapa szerint a Kolozsvári Magyar Napok legalább olyan menő rendezvény kell legyen, mint egy Oscar-átadás, így hát a névválasztás evidens volt: Oszkárrr, három R-el. A holló hallatán az ember a Hunyadi családra asszociál, ugyanakkor a magyar kultúra szerint az állat a hírnök szimbóluma. A holló hanghordozása – a vibráló kárrrogás – is jelentős részben hozzátartozik a név konceptjéhez.

Születése óta láttuk már Oszkárt csőrében gyűrűvel (2011), a fején Mátyás király koronájával (2012), hipszterkalappal (2013), idén pedig tengerészsapkában. El tudjátok képzelni hány meg hány szelfi készülhetett már Oszkárral? Hát, biztos sok. És ezt Könczey Elemér is megerősítheti, elvégre tőle származik a madárkarikatúra kultúrája. Oszkár időről-időre új arcát mutatja meg a közönségnek, igazi átváltozóművész. A 2013-as évzáró koncertplakáton például Mikulás figurát öltött. (Oszkár a jég hátán is megél.)

Oszkár filctollal „szaporodik”, hiszen alig néhány másodperces skiccekből alakul azzá, amit az óriásposztereken látunk. Szívesen szinkronizál videó- és audioklippeket is. Igazi multitálentum.

De egyelőre most csak ennyit árulunk el gülüszemű varjúféle, hollófajta barátunk életrajzáról, ám a történet itt nem ér véget. Folytatása következik. Kárrr lenne kihagyni! :)

Eredeti szöveg: Bianca Felseghi. Magyar nyelvre fordította: Ozsváth Zsuzsa.