Azt mondják, az ember szíve mindig hazahúz, valami miatt mindig megvan a vágyódás az otthon, a szülőföld után. Vannak napok, amikor háttérbe kerül ez az érzés, de bizton állíthatjuk: sosem múlhat el. A hazatérés mindig örömteli: nemcsak annak, aki hazatér, hanem azoknak is, akikhez hazatérnek. Ezek a gondolatok jutottak eszünkbe, amikor Kádár Tibor kiállításán jártunk, és nem voltunk ezzel egyedül.

Amint a felszólalók is elmondták: Kádár Tibor közel negyvenöt év után látogatott haza Magyarországról Kolozsvárra, ahol az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Szépművészeti Múzeumban lehetőségünk adódik megtekinteni munkásságát.

A bemutatott alkotások a legendák és mítoszok világába (is) elkalauzolnak bennünket. A figurativitás hagyományait követő, fényekkel játszó festő szemével láthatjuk Kalotaszeg táját. A képeket szemlélve választ kaphatunk arra a kérdésünkre, hogy változhat-e a viszony a szülőföldhöz az időmúlásával – méltatták a felszólalók a festőművészt. A tárlaton kompozicióba szerveződő grafikai lapokat is megtekinthetünk: Dsida Jenő versei festménnyé formálódnak Kádár Tibor tolmácsolásában.

A kiállítást megnyitotta Călin Stegerean, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, a művészt pedig Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke méltatta. Magdó János leköszönő főkonzul örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett intézmény közreműködhetett a kiállítás létrejöttében.

Gergely Balázs főszervező szintén örömét fejezte ki, hogy immár ötödik alkalommal gyűlhetett össze a művészetkedvelő közönség a Kolozsvári Magyar Napok apropóján a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás színvonalát emelte Bogdán Zsolt színművész, aki az alkalomhoz illően Dsida Jenőtől szavalt el egy verset.

Ajánljuk mindenkinek a hazatért Kádár Tibor kiállítását, ahol betekintést nyerhetünk a formák és színek játéka által megelevenített világába. A tárlat a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt látogatható.